Amerikaanse krijgt Europees accent na bezoek aan kaakchirurg

Toen ze ontwaakte uit de narcose na een tandheelkundige ingreep anderhalf jaar geleden voelde haar tandvlees nog verdoofd aan, maar tegelijkertijd kreeg Karen Butler een opvallend buitenlands accent. Butler is een geboren en getogen Amerikaanse, maar zo klinkt ze niet meer. Ze heeft nu een accent dat het midden houdt tussen Brits-Engels, Iers en Oost-Europees, terwijl ze nooit in Europa is geweest.

Ze lijdt aan het 'foreign accent syndrome', een zeldzame neurologische aandoening die meestal optreedt als er sprake is van beschadiging van een deel van de hersenen, nl. het spraakcentrum. Er zijn slechts een honderdtal gevallen bekend sinds het syndroom voor het eerst beschreven werd in de jaren '40. Het meest bekende geval was dat van een Noorse vrouw die door granaatscherven werd geraakt in in WO II. Zij kreeg een Duits accent en werd verbannen.

Het 'foreign accent syndrome' tast een klein deel van het spraakvermogen aan. Na een beroerte hebben mensen doorgaans meer spraakproblemen, maar het is mogelijk dat mw. Butler een lichte beroerte heeft gehad toen ze onder narcose was. Door een scan van haar hersenen te vergelijken met eentje van voor het bezoek aan de kaakchirurg kan dit vastgesteld worden. Ook is het mogelijk dat ze haar Amerikaans accent terug krijgt door middel van intensieve logopedie. Maar in tegenstelling tot de meeste andere mensen met deze ziekte wil Butler haar bijzondere accent houden. Het biedt namelijk altijd aanknopingspunten voor een gesprek.

Bron(nen):   NPR