Op zoek naar geluk? Ga in de leer bij een baby

Baby's lachen meer dan 300 keer per dag. Volwassenen daarentegen lachen minder dan 20 keer per dag. Hoe komt dat? Babyhersenen zijn erop ingesteld om de wereld grappig en leuk te vinden.

Baby's beginnen hun leven als super-bewuste wezens, als kleine Zen meesters, omdat ze hun hersenen op een totaal andere manier gebruiken dan volwassenen. Baby's besteden aandacht aan de meest idiote en bizarre details, terwijl volwassenen meer naar het totaalbeeld kijken en dat invullen op basis van hun verwachtingen. Wij zien dingen die er niet zijn en anderzijds kan er zomaar een man in een gorillapak rondlopen zonder dat je hem ziet, omdat je op iets anders let.

Volgens Alison Gopnik, een Amerikaans psycholoog, hanteren volwassenen een selectieproces als ze naar de wereld kijken. Ze concentreren zich op dingen, waarvan ze geleerd hebben dat die belangrijk zijn. Enerzijds filter je daarmee overtollige informatie weg, maar anderzijds heb je dus slechts een beperkt beeld van het leven. En wat is belangrijke informatie? Misschien ben je wel teveel gericht op verkeerde informatie en laat je je kans op geluk, liefde en succes schieten.

Eigenlijk hebben volwassenen een vernauwd bewustzijn en baby's een verruimd bewustzijn. Op het gebied van creativiteit, probleemoplossend vermogen (out of the box) en plezier beleven aan kleine dingen, hebben de kleintjes een belangrijke voorsprong. Bovendien is een vernauwd bewustzijn weinig flexibel. Je stelt je eigen verwachtingen, veronderstellingen en vooroordelen niet makkelijk bij omdat je blind bent voor informatie die niet in jouw kraam past. Baby's zien de schoonheid en genieten van een pluisje op de bank (wat daar volgens jouw referentiekader niet hoort te zijn). Zij praktiseren wat Eckhart Tolle e.a. mindfulness goeroe's al jaren prediken: focus je op het hier en nu.

Sommige volwassenen zijn het nog niet helemaal kwijt. Bij jazzmuzikanten is aangetoond dat de activiteit in de prefrontale cortex sterk afnam als zij aan het improviseren waren, net zoals bij baby's. En hoe meer de activiteit in de prefrontale cortex van de muzikanten afnam, hoe creatiever ze werden.

Hoe kun je nu zelf zo'n verruimd bewustzijn krijgen en denken als een baby? Ga mediteren. Mensen die mediteren vertonen dezelfde patronen van hersenactiviteit als baby's. Maar je kunt deze 'state of mind' ook bereiken, als je geniet van kunst, de natuur of muziek waarin je jezelf kunt 'verliezen'.

Bron(nen):   The Huffington Post