Waarom raakt de een twee keer besmet en de ander nooit?

We kennen allemaal wel een voorbeeld van iemand die heel losjes met de besmettingsrisico's omgaat, maar nooit besmet raakt. En van een ander die al haar vaccins haalde, zich overal aan houdt, maar al twee keer besmet raakte.

Onderzoekers van Oxford University en Imperial College London voeren studies uit, waarbij vrijwilligers opzettelijk worden blootgesteld aan Covid, meestal door een vloeibare oplossing in hun neus, vervolgens geïsoleerd worden gehouden en gedurende twee weken geobserveerd.

Alle vrijwilligers hebben hetzelfde aantal vaccins gekregen en ze worden allemaal op precies dezelfde manier blootgesteld aan exact dezelfde hoeveelheid Sars-Cov-2, schrijft de Daily Telegraph. En toch verwachten wetenschappers dat vrijwilligers verschillende immuunresponsen zullen opwekken. Sommigen zullen hun antilichaam en T-cellen in actie zien komen; anderen niet.

Dit zien we ook terug in ziekenhuizen. Aan het begin van de pandemie rekruteerden onderzoekers van University College London een grote groep in Londen gevestigd gezondheidspersoneel. Alle vrijwilligers zijn waarschijnlijk tijdens hun werk blootgesteld aan Sars-Cov-2. Hun testresultaten werden grondig gecontroleerd. Aan het einde van de proef vertoonde ongeveer 20 procent van het zorgpersoneel tekenen van een duidelijke Covid-infectie, terwijl 65 procent duidelijk niet besmet was.

Maar het meest interessant was de resterende 15 procent. Leden van deze derde groep leken een laag niveau van "abortieve infecties" te hebben gehad, die niet werden opgepikt door PCR-tests. Ze hadden geen Covid-antilichamen in hun bloed, maar ze hadden een veel hoger aantal T-cellen dan gemiddeld, met bijzonder hoge niveaus van de specifieke T-cel waarvan bekend is dat ze Covid bestrijden. In wezen hadden hun T-cellen het virus in de kiem gesmoord voordat het ooit de kans kreeg toe te slaan. Het leek alsof hun immuunsysteem al wist hoe ze Covid moesten bestrijden, ook al waren het nog de begindagen van de pandemie.

"Ze hebben de infectie niet volledig weerstaan, maar ze hebben het zo snel geëlimineerd dat het niet kon worden opgepikt door de standaardtest", zegt Mala Maini, professor in virale immunologie aan het University College London, en co-auteur van de studie.

Hier was het duidelijke bewijs dat sommige mensen van nature immuun kunnen zijn voor Covid. Prof Altmann, die niet betrokken was bij het onderzoek, zegt dat de resultaten er "overtuigend" uitzien.

Die zijn er dus ook. Mensen die van nature immuun zijn.

Die mensen worden nu nauwkeurig onderzocht, in de hoop dat hun afweersysteem ons iets kan leren. Zodat we hier nu, of de volgende keer, van af raken.

Bron(nen):   Daily Telegraph