Paddo’s goed voor de geestelijke gezondheid

De hallicunogenen in paddo's kunnen onze geestelijke gezondheid verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Johns Hopkins School of Medicine. De hallucinogene stof psilocybine zorgt ervoor dat je een soort van transcendente staat bereikt, waarbij je je één voelt met de wereld en de rest van de mensheid. Het is net alsof je tijd, ruimte en andere beperkingen overstijgt. De intensiteit en de duur van het effect is echter wisselend, afhankelijk van de soort paddenstoel, dosering, het lichaamsgewicht en de maaginhoud. Op een lege maag is het effect sterker. Een hoge dosering kan leiden tot een 'bad trip', die gepaard gaat met intense paniek. Zelfs bijna-dood ervaringen komen voor. Dat moet uiteraard vermeden worden.

De wetenschappers slaagden er in de juiste dosering te bepalen om te komen tot een langdurige psychologische groei en een gevoel van vrede te hebben met het leven, zonder de negatieve effecten. Ze onderzochten 18 gezonde volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar, die deelnamen aan 5 sessies van 8 uur met wisselende doseringen van ofwel psilocybine of een placebo. Bijna alle vrijwilligers waren academici en 78% nam regelmatig deel aan religieuze activiteiten en allen waren ze geïnteresseerd in spirituele ervaringen.

Veertien maanden na het onderzoek, zei 94% van de proefpersonen dat het drugsexperiment één van de meest betekenisvolle ervaringen in hun leven was geweest. Voor 39% was het zelfs de meest betekenisvolle. En dat lag niet alleen aan hun perceptie. Ook vrienden, familie en collega's vonden dat ze sindsdien vriendelijker, rustiger en gelukkiger waren.

Later willen de onderzoekers nagaan of een milde paddotrip ook kan helpen bij het verminderen van de angst bij mensen met kanker of een andere ongeneeslijke ziekte. En ook of de transcendente ervaringen kunnen helpen bij het herstel van een verslaving en bij de behandeling van psychische problemen, zoals een depressie of een post-traumatische stressstoornis.

Bron(nen):   Time