Experiment bootst isolement van ouderen na

Meer dan 1 miljoen Britse ouderen leven in een isolement. Eén op de 5 ouderen heeft maar 1 keer per week contact met een ander iemand. The Friends of the Elderly is een organisatie die zich tot doel stelt de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Zij hebben een experiment opgezet om duidelijk te maken hoe een sociaal isolement en fysieke beperkingen van invloed zijn op het sociaal en fysiek welzijn van ouderen, die zelfstandig wonen.

Een groep vrijwilligers stemde ermee in om een week lang thuis te blijven. Ze hadden toegang tot internet en mochten tv kijken en naar de radio luisteren, maar ze mochten een week lang niemand spreken, ook niet online of via de telefoon. Om de effecten van fysieke beperkingen na te bootsen, droegen ze brillen die hun gezichtsvermogen belemmerden, oordoppen die gehoorverlies nabootsten en handschoenen die hen beperkten in hun bewegingen. Gewone dingen, zoals aankleden of een broodje smeren, werden daardoor een hele opgave.

In de loop van de week voelden een aantal vrijwilligers zich steeds somberder worden. En dat terwijl de vrijwilligers weten dat er al gauw een eind aan komt. Voor veel ouderen is de situatie uitzichtloos.

video

Bron(nen):   AARP  BBC News