Sport vermindert agressie, vooral bij jongens

Sport is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid van kinderen. Het heeft ook een positieve invloed op hun gedrag, emoties en cognitieve prestaties. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 649 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar uit gezinnen met een lage sociaal-economische status. De kinderen namen gedurende 6 maanden deel aan een sportprogramma, waarbij ze 5 dagen per week trainden. Op 2 dagen beoefenden ze een vechtsport en op de 3 andere dagen een teamsport, zoals voetbal of basketbal.

De sportende kinderen bleken nadien minder agressief te zijn en zichzelf beter te kunnen beheersen. Therapie kan ook helpen om meer zelfbeheersing te krijgen, zeggen de onderzoekers, maar de negatieve emoties worden daardoor niet minder. Bij sporten lijkt dat wel het geval.
 
Jongens reageerden beter op het sporten dan meisjes. Bij de meisjes was er geen statistisch significante verandering. De onderzoekers denken dat dit enerzijds komt omdat meisjes minder agressieproblemen hebben dan jongens en anderzijds omdat ze minder gepassioneerde sporters zijn. Maar misschien zijn er andere sporten, zoals schaatsen, dansen of paardrijden die meisjes meer aanspreken.

Bron(nen):   Medical News Today