Studie: Hoe minder vertrouwen in de overheid, hoe meer coronabesmettingen

Hoe meer wantrouwen van het volk jegens haar overheid, hoe meer coronabesmettingen in een land. Dat concluderen onderzoekers in vakblad The Lancet.

De wetenschappers van de universiteit van Washington en de Council on Foreign Relations stellen zelfs dat als in alle 177 onderzochte landen het vertrouwen in de overheid zo groot was als in Denemarken er wereldwijd 13 procent minder besmettingen zouden zijn geweest.

Het overheidsvertrouwen is dan ook een betere graadmeter voor het aantal coronabesmettingen dan bijvoorbeeld inkomensgelijkheid, de kwaliteit van de gezondheidszorg  of de voorbereiding op de pandemie.

Nog meer dan het overheidsvertrouwen speelt het vertrouwen in andere mensen een rol. Als dat overal zo hoog zou zijn als in Denemarken waren er zelfs 40 procent minder besmettingen.

Helaas heeft de gebrekkige reactie op de pandemie het vertrouwen van veel mensen in hun overheid juist verslechterd. Onderzoeker Michael Bang Petersen reageert in The Washington Post: "Het lijkt erop dat de pandemie het probleem dat deze studie heeft blootgelegd, heeft verergerd."

Bron(nen):   NOS