‘Bewijs’ oerknal lijkt een wetenschappelijke blunder

In maart kondigden wetenschappers van het 'Bicep2-team' met gepaste trots aan dat ze het bewijs hadden geleverd van de oerknal. Uit een soort 'echo' zou te horen zijn dat de oerknal plaatsvond. Hun radiotelescoop op de Zuidpool zou vervormingen in de stralingsruis uit de kosmos hebben gevonden, die duiden op een extreem heftig begin van de oerknal, het begin van het universum zelf, 13,6 miljard jaar geleden. De nobelprijs kon hen nauwelijks meer ontgaan. Als hun waarneming en ontdekking klopt. En De Volkskrant bericht vandaag dat aan die waarneming ernstig wordt getwijfeld.
De afgelopen dagen lieten twee nieuwe studies weinig heel van de analyse van het 'Bicep2-team'. Wat dat team beschreef als de echo van de oerknal kan net zo goed achtergrondruis zijn die niets betekent. Sterker: dat is vermoedelijk zo, denken andere wetenschappers. De doorbraak van het jaar of de eeuw wordt daarmee de wetenschappelijke blamage van het jaar.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Ik word gewoon misselijk van de stemmingsmakerij van de auteur; Nobelprijs, blamage, etc. Niks blamage, gewoon een kritische review van collega wetenschappers. Ik refereer naar de “Susskind-Hawkins battle”. De artikelen van deze auteur horen in de categorie riooljournalistiek en doet mij ernstig twijfelen aan de kwaliteit van berichtgeving op Wel.nl.

  • kletsmajoor

   Maar kan je iets anders verwachten van iemand die hoofdredacteur is geweest van een opinieweekblad? En in die tijd werden alleen ‘geselecteerde lezers’ -d.w.z. andere journalisten, gekende opiniemakers en ‘de juiste politici’- geacht een relevante opinie te hebben. Hun ingezonden brieven werden (weken later) afgedrukt. Joop.nl werkt in essentie nog steeds zo. Ook de huisregels van wel.nl ademen die sfeer nog:

   “Als uw reactie is verdwenen, was deze naar onze mening niet van waarde voor volgende bezoekers. Net als dagbladen en tijdschriften sinds mensenheugenis al doen selecteren we reacties op relevantie voor de lezer.”

   en:

   “We vinden het jammer als u een artikel op de site niet waardeert. Een discussie hierover onder het artikel is voor ons echter niet van toegevoegde waarde. Indien u de site niet interessant vindt zijn er voldoende andere sites op internet te vinden..

   Discussies over of het verwijderen van een reactie terecht is of niet zijn zinloos en zullen wij gelijk verwijderen. Indien wij te vaak uw reacties moeten verwijderen van onze site zullen wij u een ip-ban geven zodat u niet langer kunt reageren op berichten.

   Er zijn bezoekers die deze regels ouderwets vinden. Niet echt internet 2.0. Misschien is dat waar, maar dat is dan maar zo.”

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Karen Shahgeldyan

   Idd, zelfs ‘de battle’ waar ze het over hebben slaat op niks, komt uit een anime serie of weet ik veel waar ze op berustten. Tijdens de eerste 380 000 jaar was er enkel een heel snel uitzettende plama van warme stukjes van atomen miljoenen graden warm, ten gevolge van de plotse oerknal mechanisme. Tijdens die periode kan er zelfs geen licht ontsnappen uit het hete plasma moes van opeengeperste atoompartikels. Laat staan dat we enige andere partikels zouden kunnen waarnemen zoals bv beta of gamma of ir rays… We kunnen enkel terugkijken naar ons universum hoe dat het er uitzag net na de eerste 380 000 jaar, als de temperatuur laag genoeg was om op zijn minst atomen te kunnen vormen en licht te kunnen laten ontsnappen. In die eerste 380k jaar was het gewone materie in ons universum zo uniform overal aanwezig dat de temperatuur ook overal gelijk was met kleine fluctuaties van niet meer dan 0.05 °K. Dat is op astronomisch niveau een wonder. En toch denkt men nog steeds geluid te kunnen waarnemen van de oerknal…

   (in antwoord op Dead Silence)
   • AT

    Volgens mij sloeg de inflatietheorie waar die rimpels (echo / geluid) een bewijs van zouden zijn juist op het moment na die eerste 380.000 jaar.

    (in antwoord op Karen Shahgeldyan)
    • Gralgrathor

     Nee, inflatie zou moeten hebben plaatsgevonden een paar miljardsten van een miljardste van een miljardste (etc) na de Oerknal. Schitterend hoe alle artikelen op het web klakkeloos en hersenloos herhalen (van wie) dat het om bewijs voor de Oerknal zou gaan, terwijl het de *inflatie*-theorie is waar het om gaat bij BICEP2.

     (in antwoord op AT)
  • AT

   Ik citeer de WEL.nl huisregels even: ‘U hoeft ook niet uit te leggen dat Welingelicht geen goede site is, of dat er slecht wordt geschreven. Als dat u stoort hebben wij een goede raad: verdwijn en blijf weg.’

   Maar u heeft echter gelijk, ook ik denk dat deze site wat meer zelfkritiek kan gebruiken….

   Het hoort bij de wetenschap dat zolang iets een theorie is of een multi-interpretabele waarneming, dat dit door andere wetenschappers ter discussie wordt gesteld. Daardoor komen we juist verder. Een verkeerde aanname is geen blamage, het is onderdeel van de zoektocht. Het wordt een blamage als vervolgens de rest van de wereld een aanname als feit gaat presenteren.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Pim Piepers

  “The Universe is under no obligation to make sense to you” – Neil deGrasse Tyson

 3. Glorix

  En dan te bedenken dat de hele oerknal theorie is gebaseerd op de aanname dat het universum voor 98% uit onbekende donkere materie en al even onbekende donkere energie bestaat…. Zonder deze bedachte en onbewezen grootheden valt de theorie als een kaartenhuis uit elkaar…

 4. Gralgrathor

  Toch niet zo welingelicht, dus…

Reacties niet toegestaan