Geadopteerde Koreaanse jongens vinden moeilijk een vrouw

Heteroseksuele mannen van Koreaanse afkomst die als adoptiekinderen in het Westen zijn opgegroeid, zijn vaker single en hebben meer problemen met daten dan vrouwen met dezelfde achtergrond.

Wetenschappers van de Universiteit Leiden en de UvA onderzochten 290 volwassen Koreaanse mannen en vrouwen, die door westerse stellen in Europa, de VS en Australië werden geadopteerd. Hieruit bleek dat vooral Koreaanse mannen ouder dan 35 meer problemen hebben om een partner te vinden dan Koreaanse vrouwen.

Wat de oorzaken zijn van de verschillen is niet bekend. Dat moet nog verder onderzocht worden. Een feit is wel dat Aziatische vrouwen in het algemeen een hogere status hebben op de relatiemarkt dan Aziatische mannen. Dat geadopteerde Koreaanse mannen de laatste decennia vaker een hogere opleiding volgen, zou kunnen verklaren waarom jongere mannen beter in de markt liggen dan de 35+ers.

Eerder onderzoek naar Koreaanse geadopteerden richtte zich voornamelijk op vroege ontwikkeling, aanpassingsvermogen in de kindertijd en sociaal-economisch succes als volwassene. Dit onderzoek naar date-gedrag en burgerlijke status is volgens de onderzoekers belangrijk omdat het hebben van een partner cruciaal is voor het welbevinden en de sociaal-culturele integratie van geadopteerden.

Bron(nen):   Universiteit Leiden