5-jarigen in behandeling voor een eetstoornis

In de afgelopen 3 jaar werden in de UK meer dan 2000 kinderen voor een eetstoornis behandeld in een ziekenhuis. Ongeveer 600 daarvan waren jonger dan 13 jaar en 197 daarvan waren tussen de 5 en 9 jaar. Men spreekt van een alarmerende trend.

Die aantallen zijn kleiner dan het werkelijke aantal kinderen met een eetstoornis, want het gaat alleen om kinderen die in behandeling waren in het ziekenhuis. Een onbekend aantal kinderen kan elders (bv. huisarts, vrijgevestigde psycholoog) in behandeling zijn of helemaal niet in behandeling. Bovendien wilden niet alle ziekenhuizen hun gegevens beschikbaar stellen of alleen die van kinderen, die opgenomen waren en niet die poliklinisch behandeld werden.

Bij eetstoornissen spelen een aantal factoren een rol: biologische en genetische, maar ook culturele druk en de afgelopen 10 jaar lijken kinderen veel meer bezig te zijn met hun uiterlijk dan vroeger. Het ideale figuur voor een vrouw is ook dat van een meisje. Dat kan ervoor zorgen dat meisjes bang zijn voor de puberteit en de veranderingen die dan plaatsvinden zoveel mogelijk proberen tegen te gaan.

Ook in Nederland worden eetstoornissen op steeds jongere leeftijd vastgesteld. Dit heeft echter ook een positieve kant. Ouders en leerkrachten leren de signalen eerder te herkennen. Daardoor wordt er eerder hulp gezocht en dat is alleen maar gunstig voor de prognose.

Bron(nen):   The Independent