Fiets die je hersengolven kan lezen

Ontwerpers zijn bezig met het maken van een nieuwe fiets die jouw hersengolven kan lezen. Eerder dit jaar werd al bekend dat Duitse wetenschappers een manier hadden gevonden om hun auto te besturen met hun hersenen. Een groot nadeel van hun uitvinding was echter dat er bij het besturen van de auto een vertraging optrad. Deze was minimaal, maar kan toch cruciaal zijn in het verkeer als er bijvoorbeeld ineens een andere weggebruiker opduikt voor je auto.

De ontwerpers van de nieuwe fiets maken gebruik van hetzelfde concept, maar het is (nog) niet zo dat je de fiets daadwerkelijk kan besturen met je hersengolven. Op dit moment kun je wel de versnellingen bedienen door middel van je hersenen, maar wie weet wat de ontwerpers nog meer in petto hebben.

Uiteraard is het niet zo dat je meteen weet hoe je moet schakelen met je hersenen. Daarvoor hebben ze een speciale trainingsapplicatie ontwikkeld. Deze scant de hersenen, terwijl de fietser blokjes verschuift. De applicatie koppelt dan de gedachten die hij scant bij de fietser aan het verschuiven van de blokjes en weet daardoor bij welke gedachte er actie moet worden ondernomen. Hierna is de fietser klaar om de weg op te gaan.

Bron(nen):   Scientias (1)  (2)