‘Elektronische tong’ neemt werk van de Spaanse sommelier over

Wetenschappers van de Universiteit van Barcelona hebben een 'elektronische tong' ontwikkeld om verschillende soorten Cava, het Catalaanse alternatief voor champagne, te analyseren op basis van smaak. Met de menselijke tong als voorbeeld hebben ze een elektronisch zintuig gemaakt dat precies kan meten hoe zoet de wijn is, maar ook fouten in het productieproces kan ontdekken.

De 'robot sommelier', zoals het ding ook wel genoemd wordt, kan al een onderscheid maken tussen een Brut, een Brut Nature en Medium Dry varianten, maar in de toekomst zullen de mogelijkheden ongetwijfeld worden uitgebreid. Op termijn kan het zelfs de sommelier vervangen.

Het is echter niet de eerste elektronische concurrent van de sommelier. In Japan hebben wetenschappers een robot ontworpen, die het type wijn en de druivensoort kan vaststellen door de infrarood-absorptie van licht in een glas wijn te analyseren. In Frankrijk hebben onderzoekers een 'elektronische neus' ontwikkeld, die niet alleen kan aanwijzen waar een wijn gemaakt is, maar ook in welk vat hij werd gefermenteerd. Al deze snufjes helpen om de internationale handel van namaakwijnen tegen te gaan.

Bron(nen):   The Daily Telegraph