Studie: dit maakt iemand tot een saai persoon

De ene mens heeft nu eenmaal meer humor, vertelt geanimeerder of beleeft meer spannende avonturen dan de ander. Sommigen zijn waarschijnlijk ronduit saai. Onderzoekers hebben uitgezocht wat voor mensen dat zijn, die we saai vinden.

Ze vroegen in vijf deelonderzoeken meer dan 500 mensen onder meer naar wat ze saaie karaktereigenschappen, banen en hobby's vonden. En wat bleek? Mensen die werkten in de data-analyse, accountancy, bij de belastingdienst, een bank of in de schoonmaak werden gezien als het saaist. De hobby's die saaie mensen vaak hebben volgens de ondervraagden zijn slapen (!), religie, tv kijken, dieren observeren of wiskunde.

Geen humor
Gevraagd naar karaktereigenschappen van typische saaieriken noemden de proefpersonen een gebrek aan humor, geen mening of interesses hebben en veel klagen. "Hoe meer iemand deze eigenschappen bezat, hoe meer hij werd gezien als saai," schrijven de onderzoekers.

"Maar belangrijker zijn de sociale consequenties van een dergelijk beeld van een saai persoon. Het had namelijk ook invloed op de perceptie van interpersoonlijke warmte en competenties," vervolgen de onderzoekers, wiens studie in het Personality and Social Psychology Bulletin verscheen.

De saaie personen zouden volgens de ondervraagden minder warm en vriendelijk zijn en minder competent in hun werk. "Ik had gedacht dat accountants misschien werden beschouwd als saai, maar ook als effectief en de perfecte persoon voor hun baan," aldus een van de onderzoekers. "Want in werkelijkheid zijn bankiers en accountants natuurlijk heel capabel."

Vervolgonderzoek moet uitwijzen waarom we dergelijke mensen als saai bestempelen en waarom we daaraan koppelen dat ze minder warm en competent zouden zijn.

Bron(nen):   Science Alert