Digitale drugs steeds populairder: kun je echt high worden van geluid?

Wetenschap
vrijdag, 01 april 2022 om 11:30
anp 445263545
Op social media zweren mensen erbij: binaural beats helpen je te ontspannen en verbeteren je gemoed. Maar wat zegt de wetenschap erover?
"Binaural beats’ zijn een auditieve illusie die ontstaat wanneer je naar twee verschillende tonen luistert, één in elk oor”, vertelt wetenschapsjournalist Martijn Peters bij HLN. “Die tonen hebben een andere frequentie en dat verschil nemen onze hersenen waar. Als reactie produceert ons brein een ritmische derde toon.”
Gek genoeg, bestaat dit type geluid al eeuwen. “Heinrich Wilhelm Dove beschreef dit fenomeen in 1839. Binaural beats kregen wel pas meer bekendheid in de jaren zeventig en zijn nu dus trending op sociale media,” aldus Peters.
Op dit moment is er echter weinig bewijs dat dit geluid ook maar ergens goed voor is. Volgens een van de laatste studies zorgen binaural beats niet voor een beter humeur of denkvermogen. “Ja, je kunt met binaural beats invloed uitoefenen op je hersenen. Maar dat lukt evengoed met monaural beats. Dat is simpelweg naar de drie geluiden luisteren in beide oren. De impact was zelfs groter.”
Gewone muziek is overigens wél goed voor je gemoed, blijkt uit een recente studie van de Sussex University. Dr. David Lewis verklaart: “Muziek heeft een positievere impact op je stressniveau dan een kopje thee, een wandeling of een potje videogamen.”
Maar oordeel vooral zelf (het effect is groter met oordopjes):
Bron(nen): HLN