Menselijk DNA volledig ontcijferd: wat is het praktisch nut?

Wetenschap
vrijdag, 01 april 2022 om 15:39
anp 349886449
In 2003 werd het menselijk genoom voor 92 procent in kaart gebracht. Nu is eindelijk de volledige DNA-structuur van de mens ontcijferd. In de toekomst kunnen nieuwe inzichten gebruikt worden voor zorg op maat, specifiek gebaseerd op je unieke genetische profiel.
Het Human Genome Project werd in 2003 afgerond met een schat aan nieuwe data, waardoor we nu meer begrijpen van ziektes als Multiple Sclerose (MS) en Alzheimer. Een klein deel van het menselijk DNA kon niet worden gerangschikt, omdat stukjes DNA zich op sommige plekken in de dubbele helix herhalen.
De hedendaagse techniek is een stuk verfijnder en minder kostenintensief, waardoor nu ook de laatste acht procent van de genetische code is ontdekt. Met deze genetische kennis zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om zorg op maat te leveren met betere herstelkansen.
Evan Eichler, onderzoeker aan de Universiteit van Washington legt uit: "Nu we deze volledige informatie hebben, kunnen we beter begrijpen hoe we ons als een individueel organisme vormen en kunnen we niet alleen verschillen tussen mensen achterhalen, maar ook tussen soorten."
De herhalende stukjes DNA blijken belangrijke functies te hebben. Ze spelen een rol bij de regulatie van het immuunsysteem, ontstaan van bepaalde vormen van kanker en zouden zelfs verantwoordelijk zijn voor ons grotere brein vergeleken met andere mensapen.