Seks in ruil voor wetenschappelijke prestige

Seks gebruiken om hogerop te komen, het gebeurt ook in wetenschappelijke kringen: bijna twee procent van een groep ondervraagde economen zegt ooit seks te hebben geruild tegen co-auteurschap van een wetenschappelijk artikel, toegang tot gegevens of een promotie. Dat schrijft het NRC. Het is een van de resultaten uit een online onderzoek van de universiteit van Freiburg naar wetenschappelijk wangedrag onder leden van de European Economic Association (EEA). Van de 2520 economen die lid zijn van de EEA vulden 631 de vragenlijst deels in en 426 helemaal. Uit de resultaten bleek verder dat 1 tot 3,5 procent weleens onderzoeksgegevens heeft verzonnen, gemanipuleerd of weggelaten, werk van anderen kopieerde of iemand ten onrechte als co-auteur noemde. Bijna een kwart heeft weleens zonder het te melden uit eigen werk gekopieerd. Vaak is het zo dat mensen die vragenlijsten over zichzelf invullen zich nog een stuk braver voordoen dan ze zijn.  

Bron(nen):   NRC      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Geen grotere schande dan uit eigen werk kopiëren, of niet, Jeanet?

 2. Victor Verlon

  Seks wordt geregeld gebruikt als machts- of ruilmiddel. Zowel door mensen als dieren (chimpansees bijvoorbeeld).

  Seks als ruilmiddel, daar mag vaker over worden gesproken. Hoe houden we het binnen de perken, hoe kunnen we voorkomen dat dit soort praktijken grote, vervelende gevolgen heeft…

  • AT

   Ik ben zelf gastdocent ergens (noem ik even niet). Als ik mijn principes zou laten varen of ontrouw ben, zou het vrij makkelijk zijn om te scoren bij studenten voor hogere cijfers. Het is niet ongebruikelijk: geflirt en stiekeme insinuaties op ‘eventueel andere dingen doen’ om het jaar toch te halen.

   (in antwoord op Victor Verlon)

Reacties niet toegestaan