Lactose-intolerantie zit bijna altijd tussen de oren

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze geen zuivelproducten kunnen verdragen, maar onderzoekers zeggen dat de meeste mensen ten onrechte denken dat ze aan lactose-intolerantie lijden. In de meeste gevallen hebben ze last van stress of eten teveel vet. Vaak is het het vet in de melk in plaats van de melk zelf dat tot problemen leidt. Veel mensen kunnen magere melk wel goed verdragen, maar het is niet altijd even makkelijk om ze ervan te overtuigen dat ze niet allergisch of intolerant zijn.

Koemelkallergieën en lactose-intolerantie bestaan wel degelijk, maar zijn zeldzaam; 7% van de baby's is allergisch voor koemelk, maar tegen de tijd dat ze 6 zijn groeien ze er overheen. Bij blanke volwassenen komt lactose-intolerantie haast niet voor, bij Aziaten wel.

Professor Guido Basilisco testte meer dan 100 mensen met maagpijn, een opgeblazen gevoel en diarree, die geloofden dat ze lactose-intolerant waren, om te zien of ze echt problemen hadden met het afbreken van de suikers en de opname in hun bloed. Ook vroeg hij naar hun geestelijke en lichamelijke gezondheid, bv. of ze depressief of angstig waren. Daaruit bleek dat de klachten in de meeste gevallen weinig te maken hadden met lactose, maar meer met hun geestelijk welbevinden.

Zelfs bij baby's wordt te snel gedacht dat ze aan een koemelkallergie lijden. Uit onderzoek blijkt dat slechts 4% van de 1-jarigen echt een allergie (voor koemelk of een ander voedingsmiddel) heeft.

Bron(nen):   Daily Mail