Medische puzzel opgelost door gamers

Een 10 jaar oud medisch raadsel is eindelijk opgelost en dat dankzij behulpzame gamers. Maar liefst 57.000 gamers hielpen bij het oplossen van het raadsel en daarmee is een grote stap gezet in de richting van een nieuw aidsmedicijn.

De gamers werkten samen aan de opbouw van een enzym van een virus dat lijkt op het menselijk immuundeficiëntievirus (hiv) dat gevonden wordt bij resusapen. Dit enzym is namelijk heel belangrijk voor het virus om te overleven. Om deze reden hoopten wetenschappers de zwakke plekken van het enzym te vinden.

De wetenschappers konden dit raadsel echter niet zelf oplossen. Ze wisten wel uit welke delen de moleculen zijn opgebouwd, maar hadden geen idee hoe deze moleculen in elkaar gestoken moesten worden. De hulp inschakelen van een computer had ook geen nut, aangezien er vele miljoenen mogelijkheden zijn om de moleculen in elkaar te steken. Zelfs de krachtigste computer op aarde zou geen antwoord kunnen geven op hun vraag.

Met behulp van het computerprogramma Fold-it konden de wetenschappers het raadsel alsnog oplossen. In het programma konden gamers het enzym steeds efficiënter opbouwen. Het was een soort wedstrijd, waarbij de gamer die een betere versie bedacht dan de vorige punten verdiende. Uiteindelijk lukte het de gamers om in 10 dagen tot de juiste oplossing te komen.

Volgens de ontwerper van het programma kunnen computers niet goed ruimtelijk redeneren en kunnen mensen dit wel. Door het spel breng je de sterke kanten van mensen en computers samen om toch tot een goede oplossing te komen.

Bron(nen):   NOS  Fold It