Nieuwe technologie: met één druk op de knop van zeewater naar drinkwater

Met één druk op de knop verandert zout zeewater in goed drinkwater. De uitvinding van MIT-onderzoekers is ideaal voor bewoners van kleine eilanden, maar ook voor de scheepvaart en militaire missies.

De wetenschappers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology hebben een draagbare ontziltingsunit ontwikkeld, die amper 10 kilo weegt. Het apparaat, zo groot als een koffer, heeft minder energie nodig dan een smartphone-oplader. Het werkt ook op een draagbaar zonnepaneel. Er komt automatisch drinkwater uit dat voldoet aan de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Andere draagbare ontziltingsapparaten laten water door filters stromen. Dit apparaat gebruikt enkel elektriciteit om alles wat er niet in thuishoort uit het water te halen. Doordat vervanging van filters niet meer nodig is, is het apparaat veel goedkoper en gemakkelijker in onderhoud.

Afgelegen gebieden
De gebruikte technologie heet ionenconcentratiepolarisatie (ICP). In plaats van water te filteren, zijn er elektrisch geladen membranen boven en onder een waterstroom geplaatst. De membranen stoten positief of negatief geladen deeltjes uit, terwijl ze voorbij stromen.

De geladen deeltjes worden naar een tweede waterstroom geleid die uiteindelijk wordt afgevoerd. Omdat er alleen een lagedrukpomp nodig is, verbruikt het apparaat minder energie dan andere technieken. Omdat niet alle zouten worden verwijderd, is een tweede techniek, bekend als elektrodialyse, ingezet om resterende zoutionen te verwijderen.

Het apparaat kan gebruikt worden in afgelegen gebieden of aan boord van schepen, maar kan ook nuttig zijn voor mensen die vluchten voor natuurrampen of voor militairen die op langdurige missie zijn.

Bron(nen):   Science Daily