Huilende sporters staan sterker in hun schoenen

Hoewel sporters zich graag stoer voordoen, is wetenschappelijk bewezen dat ze zich een stuk beter voelen als zij hun emoties durven te laten zien aan hun teamgenoten.

In een experiment werden 150 American football-spelers op basis van toeval toegewezen aan 4 groepen, die ieder een verschillende beschrijving van 'Jack' kregen. Jack is een speler die na de wedstrijd huilt. In de beschrijvingen pinkt Jack of een traantje weg of huilt hij volop nadat zijn team gewonnen of verloren heeft.

De spelers die lazen dat Jack een bescheiden traantje plengde nadat zijn team verloren had, vonden dat een gepaste reactie maar meer dan wat snikken moest het niet worden. Dit vonden ze ook gepaster als het team verloren had dan na een overwinning.

Spelers die het huilen van Jack wel gepast vonden, bleken meer zelfvertrouwen te hebben en beter te presteren op de lange termijn. Spelers die zich onder druk voelden gezet om zich stoer en competitief te gedragen en weinig emoties te uiten met andere mannen in de buurt, waren minder tevreden met hun eigen leven.

Bron(nen):   American Psychological Association