Mediageile hoogleraar goochelt met dementerende kinderen

Wetenschap
zaterdag, 22 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De wekelijkse column van Ben Goldacre over 'Bad Science' in The Guardian is iets om naar uit te kijken. Nu neemt hij wetenschappers op de hak die hun bevindingen niet eerst ter publicatie aanbieden aan een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift en pas als het die toets der kritiek heeft doorstaan hun gegevens vrijgeven voor de media.
Zo verkondigde barones Susan Greenfield, hoogleraar farmacologie in Oxford, dat computerspelletjes dementie kunnen veroorzaken bij kinderen. Die conclusie werd uitgesproken tijdens de opening van een nieuwe vleugel van een dure kostschool, niet op een wetenschappelijke conferentie. Twee maanden geleden zag dezelfde hooggeleerde een verband tussen het gebruik van internet en de toename van het aantal kinderen met autisme. Die uitspraak trok ze weer in toen autisme-organisaties en een andere hoogleraar hun bedenkingen uitten. Zo heeft ze de afgelopen 5 jaar allerlei interessante 'resultaten' naar buiten gebracht. Wie daar kritiek op heeft, wordt beschuldigd van seksisme of jaloezie. Wat vooral opvalt, is dat Prof. Greenfield haar bevindingen niet eerst publiceert in een wetenschappelijk tijdschrift. Daar kun je je resultaten en conclusies voorleggen aan andere wetenschappers.
Natuurlijk zijn er ook minder kritische tijdschriften die resultaten van minder goed opgezette studies publiceren, maar ook dan heb je kritische collega's die je werk beoordelen. En als die kritiek niet mals is, weet je als wetenschapper dat je niet te hoog van de toren moet blazen.
Als een wetenschapper meteen met 'groot nieuws' uitpakt tegenover de media, is dat een bewuste beslissing. En dat is laakbaar, want het grote publiek is niet altijd in staat om de kwaliteit van het onderzoek te beoordelen, maar de pseudoresultaten worden soms geslikt als zoete koek en dat kan vergaande gevolgen hebben, denk maar aan het zogenaamde verband tussen vaccinaties en autisme.
En voor alle duidelijkheid: van computerspelletjes worden kinderen NIET dement!