Echtparen met dochters gaan vaker scheiden

Wetenschappers wisten het al langer: stellen met dochters gaan iets vaker scheiden dan wanneer ze zonen hebben. Maar hoe komt dat nu? Lang is gedacht dat dit veroorzaakt werd, doordat mannen liever jongens krijgen. Ze zouden meer bereid zijn bij het gezin te blijven als er zonen zijn. Met dochters zou een huwelijk sneller onder druk komen te staan. Die theorie gold decennialang. Maar nu hebben onderzoekers mogelijk een heel andere oorzaak ontdekt. Vrouwen zijn het sterkere geslacht. Op elke leeftijd, van 0 tot 100 jaar, sterven mannen vaker dan vrouwen. Dat voordeel lijkt nu al in de baarmoeder te beginnen. Vrouwelijke embryo's zijn sterker dan mannelijke. Waarschijnlijk is het zo dat deze vrouwelijke foetussen daarom beter bestand zijn tegen een gestreste moeder. Dus in een huwelijk vol conflicten kan een meisje in de buik beter overleven dan een jongetje. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die veel huwelijksproblemen hebben vaker meisjes krijgen dan jongens. Dus meisjes hebben meer kans om geboren te worden in een slecht huwelijk. Mogelijk hebben gescheiden koppels daarom vaker meisjes.  

Bron(nen):   PsychCentral      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Die vlieger zou natuurlijk alleen opgaan als de koppels al vechten terwijl ze druk doende zijn kindjes te maken.
  Maar zo goed als altijd komt het vechten pas later.
  Dus w.m.b. is dit geen verklaring voor het geconstateerde feit.
  Onzin onderzoek dus.

  • Bart_van_Oerle

   “Die vlieger zou natuurlijk alleen opgaan als de koppels al vechten terwijl ze druk doende zijn kindjes te maken.”

   En misschien is dat ook wel zo. Het zou best kunnen dat er al heel vroeg in de relatie spanningen zijn en ondanks dat t wel blijven proberen. Totdat er kinderen zijn en de situatie niet meer te houden is.

   Ik zou niet zomaar aannemen dat er geen spanningen in het begin van relaties zouden kunnen zijn.

   (in antwoord op harrr)
 2. Bart_van_Oerle

  Dit zou wel een evolutionaire verklaring hiervoor kunnen zijn:

  Onder de stress van aanvallen van naburige stammen is het evolutionair voordeliger om dochters te krijgen. Mocht de stam overvallen worden, dan worden als eerst alle mannen gedood.

  De vrouwen worden vervolgens als buit meegenomen. Zo blijven de dochters van de met stress beinvloede vrouwen wel over en de zonen niet.

Reacties niet toegestaan