Vaderschap helpt man van zijn slechte gewoonten af

Voor het eerst vader worden, is een ingrijpende gebeurtenis. Het besef dat je verantwoordelijk bent voor zo'n klein hummeltje verandert je leven. Nu is gebleken dat kersverse vaders zich ook beter gaan gedragen: ze gaan minder roken, minder alcohol drinken en zich minder bezig houden met criminele activiteiten.

De onderzoekers gingen niet over 1 nacht ijs: ze volgden 200 jongens van hun 12e tot hun 31e en dat waren geen lieverdjes. Ze behoorden tot de groep van de zogenaamde risicojongeren. Ieder jaar werd gekeken naar crimineel gedrag, roken, alcoholgebruik en blowen. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mannen braver worden als ze trouwen, maar daarbij werd niet gekeken naar de invloed van het vaderschap.

Naarmate de jongens volwassen werden, was er al een tendens om zich beter te gaan gedragen, maar ook als gecontroleerd werd voor leeftijd bleef vaderschap een belangrijke factor om te voorspellen of iemand minder gaat roken, drinken en minder crimineel gedrag vertoont. Bij vaders die hun eerste kind kregen als ze in de 20 of in de 30 waren, was dit effect groter dan jongens die in hun tienerjaren of begin 20 vader werden.

Bron(nen):   Science Daily