Is het erg om kauwgom door te slikken?

Wetenschap
donderdag, 11 april 2024 om 9:27
anp 335039699
Je hebt twee soorten mensen: zij die kauwgom doorslikken en zij die het smakeloze stukje uitspugen. Van dat laatste leerden we vroeger altijd dat het heel erg was: het plakkerige goedje zou jaren in je maag blijven zitten.
Onzin natuurlijk, anders stond de waarschuwing wel met koeienletters op de verpakking geschreven. Maar kan het kwaad als je er een gewoonte van maakt om de afgedankte stukken door te slikken in plaats van uit te spugen?
Kauwgom is bijna volledig opgebouwd uit onverteerbaar materiaal. Het hoofdbestanddeel is Arabische gom. Daarnaast zit er suiker in of zoetstoffen als sorbitol, aspartaam of xylitol en glansmiddel. Deze Arabische gom is wat kauwgom zo rubberig maakt, schrijft Quest.
De zogenaamde voedingsvezel wordt meestal gewonnen uit een boom en is onverteerbaar. De enzymen in je mond, maag en darmen krijgen er geen vat op. Het goedje glijdt onveranderd door je spijsverteringskanaal en na een paar dagen poep je het weer uit. De reis duurt iets langer dan de normale etensresten, maar maak je geen zorgen.
Darmverstopping
Slik je hele pakjes kauwgom door, dan wordt het een ander verhaal. Op een gegeven moment kan je spijsverteringsstelsel het niet meer aan en kan er obstipatie ontstaan. De darm is dan verstopt en dat geeft problemen met de stoelgang. Ook mensen met darmziektes, zoals de ziekte van Crohn of diverticulitis kunnen beter geen kauwgom doorslikken om darmproblemen te vermijden.
Spuug dus je kauwgom liever uit als er geen smaak meer aan zit. Maar deponeer het wel in de prullenbak, niet in de natuur. Het duurt twintig jaar voordat een afgedankt kauwgompje volledig is afgebroken.