‘IJsbeerkannibalisme’ komt vaker voor

Het is bekend dat de mannetjes ijsbeer er niet voor terugschrikt om een welp of vrouwtje op te eten als hij honger heeft. Het 'ijsbeerkannibalisme' komt echter vaker voor dan aanvankelijk werd gedacht. Een vooraanstaande Canadese ijsbeerdeskundige en wetenschapper, Ian Stirling, observeerde samen met een natuurfotograaf drie gevallen van kannibalisme in de zomer en de vroege herfst van 2010.

In eerste instantie wijt Stirling het kannibalisme in die tijd van het jaar aan de opwarming van de ijszee. Door de stijgende temperatuur in de zomer smelten de ijsschotsen eerder en sneller. Hierdoor wordt ook het jachtterrein van de ijsbeer, die voornamelijk zeehonden eet, kleiner met als gevolg dat hij zich eerder op zijn familie stort.

Maar wat volgens Stirling ook zou kunnen is dat het kannibalisme in de zomer relatief normaal is en dat het vaker gebeurt dan aanvankelijk werd gedacht.
"Als de aarde echter blijft opwarmen en het zee-ijs eerder breekt en smelt waardoor er minder zeehonden op ijsschotsen zijn te vinden, zal het kannibalisme kunnen toenemen", schrijft hij in het tijdschrift Arctic. "Schepen zullen ook verder in de ijszee kunnen doordringen om het uiteenvallende ijs en ijsberen te bekijken en te fotograferen.” Dan zullen gevallen van ijsbeerkannibalisme natuurlijk vaker worden gemeld, is zijn hypothese.

Bron(nen):   msnbc  BBC