De Top 2000 zit vol bijna-plagiaat

De Top 2000, vanaf eerste kerstdag op Radio 2 te beluisteren, zit vol bijna-plagiaat. Artiesten zingen eigenlijk steeds hetzelfde liedje. Dat stelt Dr. Dicky Gilbers, taalkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen en muziekkenner.

Bohemian rhapsody
van Queen, die vrijwel elk jaar op nummer 1 staat, is een vreemde eend in de Top 2000, meent Gilbers. ‘Als je grote groepen mensen laat stemmen op hun favoriete liedje, krijg je een lijst vol liedjes die goed in het gehoor liggen. Liedjes die op vergelijkbare akkoordenschema’s en songstructuur zijn gebaseerd.’ Complexe songs, zoals Bohemian Rapsody zijn volgens Gilbers uitzonderingen op die regel. Maar, stelt hij, hoe hoog die nummers nu ook eindigen, uiteindelijk zullen ze minder lang overeind blijven dan die van de Beach Boys en de Beatles.

In hun jacht op de perfecte song komen artiesten keer op keer op dezelfde prettig in het gehoor liggende akkoordenschema’s uit. Geen wonder dat de Top 2000 talloze gevallen van bijna-plagiaat bevat.  Volgesn Gilbers is er ook sprake van ordinair jatwerk. 'Nummer drie in de lijst, Child in time van Deep Purple, is rechtstreeks gekopieerd van Bombay’s calling van It’s a beautiful day, een geweldige, maar vergeten band. De bandleden van Deep Purple hebben het aanvankelijk ontkend, maar de diefstal is onmiskenbaar.' En nummer twee van dit jaar, Hotel California van de Eagles, lijkt als twee druppels water op We used to know van Jethro Tull, zegt hij. 'Maar omdat het akkoordenschema zó voor de hand liggend is, kun je toch moeilijk van plagiaat spreken. En van zulke gevallen stikt het in de popmuziek, en dus ook in de Top 2000.’

Bron(nen):   Rijkuniversiteit Groningen