Onze kaken worden zwakker

Tegenwoordig dragen veel kinderen een beugel. Het is zelfs een modeverschijnsel geworden. Orthodontisten verdienen goed, en steeds meer, aan het rechttrekken van scheefgroeiende tanden. Dat zou deels te maken hebben met een opvallend snelle aanpassing van de anatomie van onze onderkaken, als reactie op sterke veranderingen in ons dieet.

Volgens het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences is de overgang naar een zachte voeding – vooral een gevolg van de ontwikkeling van landbouw en van allerhande manieren om voedsel te bereiden – hand in hand gegaan met een aanpassing van vooral de onderkaak.

Die is namelijk geleidelijk aan korter geworden dan vroeger, onder meer omdat ze minder steun moest bieden voor kauwspieren, waardoor ze relatief klein geworden is in vergelijking tot de tanden die ze moet dragen, en die duidelijk minder snel aangepast raken.

De tanden worden dus een beetje meer tegen elkaar aan gedrukt, waardoor er steeds meer problemen met het gebit komen. De rest van de schedel blijkt onafhankelijk van de dieetaanpassingen te evolueren.

Bron(nen):   Knack