Gescheiden mensen gaan eerder dood

Uit een meta-analyse van 32 onderzoeken onder meer dan 6,5 miljoen mensen in 11 landen blijkt dat gescheiden mensen 23% meer kans hebben om vroegtijdig het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen. Gescheiden mannen lopen een significant groter risico (31%) op een vroegtijdige dood dan gescheiden vrouwen (18%).

De onderzoekers stelden vast dat de risico's van een scheiding vergelijkbaar zijn met andere bekende gezondheidsrisico's, zoals roken, weinig lichaamsbeweging, overgewicht en teveel alcohol drinken.

Daarmee is nog niet gezegd dat een echtscheiding de oorzaak is van de vroegtijdige dood. Een aantal mensen heeft moeite om zich aan te passen na de scheiding: ze voelen zich eenzaam en depressief. En van depressies is dan weer bekend dat ze samengaan met lichamelijke kwalen, waaronder hart- en vaatziekten. Dat mannen meer risico lopen dan vrouwen zou kunnen liggen aan het feit dat het vaak de vrouw is die de gezondheid van de man in de gaten houdt en hem naar de dokter stuurt en dat gescheiden mannen ongezonder eten (meer vlees, meer fast food) dan gescheiden vrouwen.

Bron(nen):   USA Today