Bidden helpt tegen psychische problemen, maar niet bij iedereen

Mensen die bidden vanuit een diep geloof dat god hen helpt en beschermt, ervaren minder psychische problemen dan biddende mensen die minder overtuigd zijn. Beide typen mensen lijken gelovig, ze bidden immers, maar het ene type doet dat kennelijk met een heel andere instelling dan het andere en dat maakt uit. Zware psychische problemen, zoals angststoornissen en OCD (obsessive-compulsive disorder) komen minder voor bij mensen die overtuigd bidden. Opvallend is dat zulke problemen juist meer dan gemiddeld voorkomen bij mensen die zonder overtuiging bidden. Zij voelen zich afgewezen en zijn teleurgesteld in God en dat maakt hen gevoeliger voor allerlei psychische problemen, zo luidt de redenering. De onderzoekers van de Baylor Universiteit analyseerden data van 1714 mensen. Ze denken dat bidden misschien al kan helpen, als iemand gelooft dat het helpt, net als met placebo's. Verder kan het meditatieve aspect van bidden een rol spelen. Wat ook uitmaakt is of een gelovige God ziet als liefdevol en dichtbij of als oordelend en ver weg. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die zich sterk verbonden voelden met God, tevredener zijn met hun leven en minder vaak depressief of eenzaam zijn.

Bron(nen):   Science Daily      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Anton van Haasteren

    Tja, bidden helpt alleen als je er echt in geloofd en als je er niet in geloofd kun je het maar beter laten, blijkt hier maar weer uit.
    Doen alsof werkt altijd contraproductief.

  2. vanhetgoor

    Placebo’s helpen ook alleen maar als je er in gelooft. En als het niet meer werkt dan heb je een middel nodig met een sterkere placebo-werking.

Reacties niet toegestaan