Waarom het een slecht teken is als je aan powernaps doet

Even een powernap om weer lekker fris verder te gaan na de lunch, het klinkt als een verstandig plan. Maar eigenlijk is het een slecht teken. Mensen die veel dutten hebben meer kans op een hoge bloeddruk en beroertes, blijkt uit een nieuwe studie.

"Dit kan komen doordat mensen die vaak dutjes doen 's nachts slecht slapen. Een slechte nachtrust houdt verband met een slechtere gezondheid en overdag slapen compenseert dat niet", zegt psycholoog Michael Grandner van het University Medical Center in Tucson tegen CNN.

Ook bij jonge mensen
De deelnemers die overdag powernaps deden hadden 12 procent meer kans op hoge bloeddruk en 24 procent meer kans op een beroerte vergeleken met mensen die nooit dutten. Bij mensen jonger dan 60 nam de kans op een hoge bloeddruk zelfs met 20 procent toe als ze op de meeste dagen een middagdutje deden.

Voor de studie keken de onderzoekers naar data van 360.000 mensen uit de bekende Britse Biobank. Een belangrijke kanttekening is dat de dagelijkse dutters ook ongezonder leefden: ze rookten vaker, dronken meer en sliepen slechter. Het waren ook vaak avondmensen.

Slaapproblemen
"Slecht slapen leidt tot vermoeidheid overdag waardoor mensen meer powernaps doen", aldus slaapspecialist Raj Dasgupta van de University of Southern California. "Ik denk dat middagdutjes een signaal zijn van een onderliggend slaapprobleem. Slaapstoornissen worden gelinkt aan een toename van stress- en eethormonen waardoor de kans op obesitas, hoge bloeddruk en diabetes toeneemt. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten."

Doe jij vaak een middagdutje na de lunch, neem dan je slaappatroon eens onder de loep en probeer gewoon acht uur 's nachts te slapen, zodat je die powernap niet meer nodig hebt.

Bron(nen):   CNN