In de toekomst communiceren via hersengolven?

Het is wetenschappers gelukt om hersengolven van de ene persoon naar de andere te sturen. Een man uit India kon zo alleen met zijn gedachten communiceren met een Fransman. Dat schrijft Newsweek. Vier proefpersonen tussen de 28 en 50 deden mee aan het experiment. De Indiase deelnemer zei in gedachte bijvoorbeeld hola en ciao. De onderzoekers gebruikten vervolgens EEG om de groeten om te zetten in code. Die code werd verstuurd naar een computer in het Franse Straatsburg. Die vertaalde de code weer in tekst en implanteerde de boodschap met elektrische stimulatie in de hersenen van de Fransman. Op dezelfde manier is het gelukt om een boodschap van een Spaanse proefpersoon naar een andere Fransman te zenden. De deelnemers aan het experiment voelden niets van het hele proces. Ze zagen alleen lichtflitsen in hun ooghoeken. Ze hoorden wel de boodschap. De resultaten waren niet perfect, maar er is flinke vooruitgang geboekt. Het versturen van boodschappen via de hersenen roept altijd ethische vragen op. Want wie mag de teksten doorseinen? En wat als iemand kwaad wil en ongewenste teksten naar de hersenen van mensen gaat sturen?

Bron(nen):   Newsweek      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Desperanto

  Ik zie hier ongekende mogelijkheden voor reclameboodschappen!
  Zijn al die folders niet meer nodig. Joepie!!! Wat een geweldige ontwikkeling.

  • Karel Kritisch

   Jij bent een persoon die gevoelig is voor zelfonderzoek. Dit staat in scherp contrast met een opvallende mogelijkheid die je hebt ontwikkeld om zeer sociaal over te komen, met hart en ziel doe je dit; maar alleen op een manier die anderen overtuigt. Je bent er zelf maar al te goed bewust van dat dat allemaal schijn is.

   Dit betekent dat als je in een samenzijn bent, Je jezelf een rollenspel vindt spelen. Terwijl je aan de ene kant spraakzaam en
   grappig kan zijn, zal je zelf naar het punt komen waar je naar jezelf kunt kijken en naar alles wat er om je heen gaande is en ben je volkomen niet in staat om deel te nemen en je van het gevoel los te koppelen. Je speelt de gesprekken terug in je hoofd en vraagt je af wat die persoon echt bedoelde toen hij zei zus en zo — gedachten die andere mensen niet bij zulke gesprekken zouden hebben.

   Heel bijzonder..

   (in antwoord op Desperanto)
 2. Heldoppantoffels

  Scary shit, ik zou overheden/bedrijven niet vertrouwen met dergelijke (uitontwikkelde) technologie.

 3. Dead Silence

  Nou, iets voor de iPhone 7 of zo.

Reacties niet toegestaan