Ons gemiddelde IQ daalt: worden we steeds dommer?

Sinds de IQ-tests werden ingevoerd aan het begin van de vorige eeuw steeg het gemiddelde IQ alsmaar, maar daar komt nu verandering in: in de jaren ’70 stagneerde het en nu daalt het. Onderzoek van de Universiteit van Hartford toont dat het IQ wereldwijd met één punt per decennium achteruitgaat. Als deze trend doorzet ligt het wereldwijde IQ in 2110 acht punten lager, zo meldt De Morgen. Tussen 1932 en 1978 steeg het gemiddelde IQ in de VS met 3 punten per decennium. In Denemarken werden soortgelijke cijfers genoteerd. In Japan was er zelfs een stijging van 7 punten per decennium vanaf de periode na de Tweede Wereldoorlog. Zo ook in Zuid-Korea 20 jaar later. Dit noemt men het Flynneffect, naar James Flynn, een psycholoog uit Nieuw-Zeeland die het fenomeen van de toenemende intelligentie voor het eerst beschreef en verklaarde op basis van betere voeding, een betere gezondheid, meer scholing en betere leefomstandigheden. Als je uitgaat van die factoren moet er een keer een plateau-effect optreden, als een optimaal niveau is bereikt. De stagnatie in de jaren ’70 kun je op grond daarvan verklaren, maar waarom is er nu een daling? Uit 14 studies uit de periode 1884-2004 maakten onderzoekers Michael Woodley (Vrije Universiteit Brussel), Jan te Nijenhuis (Universiteit van Amsterdam) en Raegan Murphy (University of Cork) op dat de gemiddelde reactiesnelheid bij het maken van IQ-tests is opgelopen van 194 naar 275 milliseconden. Volgens de auteurs staat dat gelijk aan een IQ-daling van 14 punten. Hun verklaring luidt: hoogopgeleiden krijgen gemiddeld minder kinderen dan lager opgeleiden. Maar er zijn ook andere verklaringen te verzinnen. Misschien eten we teveel junk food of hebben de vele onderwijshervormingen toch niet het gewenste effect, suggereert de New Scientist. En is er wel sprake van een trend of is het een tijdelijk dipje? Bovendien kun je je afvragen of het IQ een goede maat is voor intelligentie, laat staan reactiesnelheid.

Bron(nen):   New Scientist  De Morgen    

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Het kan ook door de mondialisering komen. In andere werelddelen is het gemiddeld IQ van de mensen tientallen punten lager dan in België. http://www.sq.4mg.com/NationIQ.htm

 2. Jos

  Ik zie duidelijk een paar oorzaken:
  1/ De verschuiving van actief naar passief spelen;
  2/ Te talig onderwijs in de beta-vakken;
  3/ Te weinig uitdaging voor kinderen met hogere intelligentie;
  4/ Te hoge waardering voor de middelmaat;
  5/ Te weinig uitdaging richting de arbeidsmarkt: gespreid bedje, mits diploma.

 3. Vincent

  Zou de toekomst er dan toch uitzien zoals ze in de film Idiocracy (2006) schetsen 🙂 http://www.imdb.com/title/tt0387808/

 4. Dead Silence

  Kijk in de grote steden. Een nieuwe ondersoort van de mens ontstaat, of we staan aan de vooravond van een split: een sociaal en intelligente variant en een richting primaat.

 5. Vogelbeest

  Google “IQ per Race”

  Vervolgen bedenk je dat de rassen met een lager IQ vroeger niet deelnamen aan tests, want die woonden in landen waar die tests niet gehouden werden.
  Tegenwoordig kom die rassen massaal de EU en USA binnen. Alwaar ze ontvangen worden met uitkeringen en gratis huizen en dus nooit meer weggaan.En het gemiddelde flink omlaag halen.
  Maar dit mogen we van linkse pers en politici niet zeggen, want volgens hen zijn we allemaal gelijk.

  Dat de wetenschap en de praktijk iets anders aantonen doet er politiek gezien niet zo veel toe.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Rassen met een lager iq?
   Of bedoel je dat er van bepaalde rassen de groep met een lager iq hier aan komen waaien?

   (in antwoord op Vogelbeest)
 6. Karl Ruprecht Kroenen

  In dit soort onderzoeken wordt parate en actieve kennis ook meegeteld als intelligentie, het zgn “cristalized iq”.
  Met als gevolg dat een toename in kennis als toename in intelligentie wordt beschouwd terwijl dit in werkelijkheid niet zo is.
  Terwijl datgene wat de werkelijke intelligentie bepaalt niet het gebruik van deze parate kennis is ,maar het vermogen om efficiënt met deze parate en actieve kennis om te gaan.
  Wanneer men lui wordt in de bovenkamer dan neemt de scherpte en efficiëntie af, en wordt men niet zozeer dommer ,maar eerder trager en passiever.

 7. Bart_van_Oerle

  “Hun verklaring luidt: hoogopgeleiden krijgen gemiddeld minder kinderen dan lager opgeleiden.”

  Maar ook, hoogopgeleiden krijgen later kinderen dan laagopgeleiden. Als laagopgeleiden rond hun 20ste kinderen krijgen en hoogopgeleiden rond hun 30ste, gaat dat na verloop van tijd ook invloed hebben op het gemiddeld IQ.

 8. Oh_Oh_SarCastro

  Zet de TV eens aan op een willekeurige zender op een willekeurig moment. En je zal zien waarom het gemiddelde IQ aan het dalen is.

 9. Chemical Dude

  Er is slechts één oorzaak : de massale import van relioten.
  http://www.calamitiesofnature.com/archive/619.jpg

  http://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2013/08/LynnHarveyNyborg-Atheism-IQ-640×426.png

 10. Pietje_Precies

  Wij doen niet mee. We leveren gewoon 4 vwo-ertjes af uit 1 huwelijk

 11. Rick

  Het meten van het iq (intelligentie quotiënt) is een manier om de intelligentie van een individu te bepalen ten opzichte van de gemiddelde intelligentie van de wereldbevolking. De gemiddelde intelligentie van iedereen op de wereld heeft de wetenschap beoordeeld met 100 punten. Wat men afwijkt daarvan wordt daar bij opgeteld of van afgetrokken. Hieruit volgt dat het gemiddeld iq (per definitie) niet kán dalen. De gemiddelde intelligentie daarentegen wel. Dit is slecht nieuws voorhebt collectief (de mensheid wordt gemiddeld dommer), maar goed nieuws voor het individu (we krijgen een hoger Iq). Helaas is het onmogelijk om iq testen jaarlijks aan te passen dus zullen we onze persoonlijke iq stijging niet in cijfers uitgedrukt zien.

Reacties niet toegestaan