Effect van koffie is afhankelijk van je biologische klok

Het effect van koffie is anders voor ochtendmensen dan voor avondmensen. Als ochtendmensenoverdag koffie drinken, hebben ze meer kans op slaapproblemen. Nachtraven hebben daar geen last van.

Uit een recent onderzoek blijkt dat ochtendmensen die overdag cafeïne gebruiken (kan dus ook cola of een energiedrankje zijn) vaker in het midden van de nacht wakker worden dan langslapers.

Vijftig studenten werden gevraagd om hun cafeïnegebruik en hun slaap- en waaktijden te noteren gedurende 1 week. De studenten droegen een apparaatje rond hun pols dat hun bewegingen registreerde om na te gaan of ze wakker werden gedurende hun slaap. De onderzoekers maten ook cafeïneniveaus in het speeksel van de studenten gedurende de week.

Het zijn voorlopige bevindingen. De onderzoeksgroep was klein en studenten zijn misschien niet de beste proefpersonen om dit bij te onderzoeken, omdat ze bijna allemaal een chronisch slaaptekort hebben. Dat zal in een vervolgstudie onderzocht worden.

Toch was duidelijk dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid cafeïne die in het speeksel van een persoon werd aangetroffen voor het slapen gaan sterk kan variëren. Sommige mensen breken de cafeïne binnen een paar uur af, maar een kopje koffie bij de lunch kan bij andere mensen nog lang in hun systeem zitten, zelfs 's avonds laat.

Bron(nen):   Scientific American