Genetisch gemodificeerde bloedsinaasappels groeien overal

Wetenschap
dinsdag, 13 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het vruchtvlees van bloedsinaasappels heeft een mooie dieprode kleur, die afkomstig is van pigmenten die anthocyanines heten en bovendien erg gezond zijn, omdat ze o.a. het risico op hart- en vaatziekten obesitas doen afnemen. Maar deze pigmenten groeien enkel in een bepaald type klimaat, in Sicilië bv. De pigmenten beginnen zich te ontwikkelen tijdens een korte koude periode. Dat maakt dat ze nogal duur zijn en hier niet veel verkocht worden.
Britse wetenschappers hebben nu het gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor de pigmentatie en hebben het dusdanig gemodificeerd dat het geen koude periode meer nodig heeft om zich te ontwikkelen. Ze hebben het gen nu geímplateerd in de meer voorkomende Valencia sinaasappel en hopen aan het eind van dit jaar de eerste rode vruchten te kunnen plukken.
Anderen voegen gemodificeerde algengenen aan koolzaad toe om visolie te produceren zonder er een vis voor te moeten doden of modificeren granen om meer zink uit de omgeving te kunnen opnemen om zink-deficiëntie tegen te kunnen gaan. Zink-deficiëntie kan leiden tot mentale retardatie en in minder ernstige mate tot problemen met het immuunsysteem, zodat mensen makkelijker besmet raken met malaria, diarree en longontsteking. De World Health Organization schat dat een derde van de wereldbevolking lijdt aan een tekort aan zink en dat dit jaarlijks bijdraagt ​​aan 800.000 sterfgevallen wereldwijd.