Aan zijn vlekken kun je zien hoe oud een giraf is

Uit een recent onderzoek blijkt dat je aan de hand van de vlekken op een mannelijke giraf kunt zien hoe oud die is. De vlekken worden namelijk steeds donkerder naarmate ze ouder worden. Zo ontwikkelt de kleur van de vlekken zich vanaf hun achtste levensjaar langzaam aan van bruin naar pikzwart. Dit is de periode van de pubertijd voor de giraffen en waarschijnlijk is dit dus om aan te geven aan soortgenoten dat ze volwassen worden.

Het onderzoek werd geleid door Fred Bercovitch van de Kyoto Universiteit in Japan. Voor zijn onderzoek analyseerde hij gegevens van 36 giraffen uit Zambia. De gegevens waren gedurende 33 jaar verzameld door de parkranger in Zambia, Phil Berry. Uit deze analyse bleek dat je aan de hand van kleurveranderingen in de vacht ongeveer kunt bepalen wat de levensloop, leeftijd en levensverwachting van de giraf is.

Er waren al eerder meerdere kleine onderzoeken gedaan in bijvoorbeeld dierentuinen. De verwachting was dan ook altijd al dat je aan de hand van de kleurverandering de leeftijd kan bepalen, maar dit is het eerste groot onderzoek op de lange termijn.

Bron(nen):   De Standaard