Morgen moet de maanraket dan echt de lucht in: waarom duurt het zo lang?

Wetenschap
dinsdag, 15 november 2022 om 19:31
anp 457880396
Morgenochtend om 07.04 uur precies staat de lancering van de Artemis gepland. Het is de derde poging van NASA om de maanraket de ruimte in te krijgen. Wat is het probleem?
NASA werkt al sinds 2010 aan het Space Launch System (SLS) zoals het ding officieel heet. De Orion-capsule die er bovenop zit is al sinds 2006 in de maak. Ter vergelijking: in de jaren 60 was de hele maanraket, de Apollo 8, in een paar jaar klaar, terwijl de technologie volledig nieuw was.
Belangrijkste verklaringen: er was in de jaren 60 ongelimiteerd geld, omdat de VS per se de spacerace wilde winnen van Rusland. Er werden bovendien veel grotere risico's genomen. De onbemande vlucht verliep helemaal niet zo voorspoedig, toch ging de raket met astronauten aan boord even later gewoon de lucht in.
Nu wordt er eindeloos getest tot alles perfect is en ja, dat duurt lang. Ook was er echt wel het een en ander mis met de SLS. Zo stond een enorme las-installatie uit het lood, waardoor een nieuwe nodig was, een deksel viel van een tank naar beneden en was beschadigd en de raket moest in de hangar passen waardoor het ontwerp moest worden aangepast, schrijft de NOS. En steeds was er weer een flinke vertraging, ook omdat de reparaties uit het bestaande budget moesten gebeuren.
Pas bij de eerste lanceerpoging kon de lanceerprocedure worden getest, omdat er niet zoals in de jaren 60 een 'oefenraket' beschikbaar was. Zo kwamen er bij de eerste twee lanceerpogingen enkele kinderziektes aan het licht die opnieuw tot uitstel leidden. Bovendien moeten de weersomstandigheden goed zijn. Hopelijk valt alles morgenochtend wel goed en kan de Artemis eindelijk op weg naar de maan.
Bron(nen): NOS