Twintig keer sneller dan het geluid

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft een gevechtstoestel ontwikkeld dat binnen één uur overal ter wereld een aanval kan uitvoeren. De resultaten van een testvlucht vorig jaar zijn nu bekend gemaakt.

De experimentele en onbemande superstraaljager steeg in augustus op bovenop een raket van Vandenberg Air Force Base in Californië en klom naar een hoogte die niet wordt vrijgegeven. Daar kwam de zogeheten Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 vrij van de raket en nam het een snoekduik terug naar aarde. Vervolgens kwam het weer horizontaal en behield drie minuten lang een snelheid van 20 keer sneller dan het geluid (Mach 20). Een kleine mislukking omdat het toestel eigenlijk 30 minuten lang over een afstand van bijna 6500 kilometer naar het westen moest vliegen, maar omdat er delen van de buitenkant van het toestel afvielen, moest dat na negen minuten al afgebroken worden.

In april 2010 werd de allereerste vlucht met een soortgelijk toestel uitgevoerd en ook die vlucht werd vroegtijdig afgebroken. Er staan vooralsnog geen nieuwe testvluchten gepland. Het project kost 320 miljoen dollar.

Met Mach 20 duurt een vlucht van New York naar Los Angeles iets minder dan 12 minuten.

Bron(nen):   Los Angeles Times