Nieuw medicijn verhelpt autistische symptomen

Er worden al veel geneesmiddelen voor de behandeling van autisme getest, maar nu is een nieuw middel ontdekt met veelbelovende resultaten, in ieder geval bij muizen.


Onderzoekers van het National Institutes of Mental Health (NIMH) en farmaceut Pfizer melden dat het middel, GRN-529, het aantal sociale interacties doet toenemen en repetitief gedrag doet afnemen in een stam van muizen die speciaal gefokt is om autisme-achtig gedrag te vertonen.

De muis in de video was eerst alleen geïnteresseerd in het herhaaldelijk schoonlikken van haar vacht voordat ze het middel kreeg. Daarna ging ze meteen naar de ander kooi om contact te zoeken met een onbekende muis.

Genetische factoren spelen vaak een rol bij autisme, maar dat betekent niet dat ze onbehandelbaar zijn. Veel gevallen van autisme worden veroorzaakt door mutaties in genen die van invloed zijn op de vorming en rijping van synapsen, de verbindingen tussen zenuwcellen. Als deze verbindingen niet vastliggen, kun je ze medicamenteus beïnvloeden en zo de symptomen van autisme behandelen.

Bron(nen):   Boston.com      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Arjan Franksz

    Ik word toch altijd een beetje iebelig bij dit soort berichten. Middelen waar je sociaal van wordt bestaan al veel langer, bijvoorbeeld ecstacy. Waar het vinden van een middel helaas aan voorbij gaat is dat het middel wellicht erger is dan de kwaal.

    Zijn er straks helemaal geen mensen meer die autonoom denken, zich van niemand iets aantrekken, blijven hameren op het vasthouden aan de afspraken en al die andere zaken waar mensen met (een veeg) autisme in excelleren… en zit iedereen gezellig te wezen op het volgende domme speeltje dat de maatschappij krijgt toegeworpen.
    Misschien eerst maar ‘s wat maatschappelijk debat of deze ontwikkeling wel wenselijk is? En ook wat meer inzicht in de bijwerkingen van dit type medicijnen? Want ongetwijfeld zal de industrie er goed aan verdienen, maar worden er daardoor wel patienten gekweekt die een leven lang mogen slikken.

    Nu er steeds meer berichten verschijnen over omgevingsinvloeden die verantwoordelijk zijn voor autisme (vervuilde lucht, griep tijdens de zwangerschap, teonemende maatschappelijke complexiteit, afwezigheid van natuur, kweek- en kasvoedsel met beperkte hoeveelheden en soorten sporenelementen, etc.) is dit misschien zelfs een onderzoeksrichting die snel moet worden verlaten.

Reacties niet toegestaan