Antibacteriële zeep wellicht kankerverwekkend

Triclosan, het werkzame middel dat onder andere in shampoo's, tandpasta en in antibacteriële zeep zit, is in grote hoeveelheden kankerverwekkend. Onderzoek op muizen heeft dat uitgewezen, volgens Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Californië. Zo worden niet alleen bacteriën bedreigd maar ook de mens die dagelijks meerdere keren de handen wast met zulke zeep. De onderzochte muizen kregen triclosan in hun eten. Het eten bevatte duizendmaal de hoeveelheid die in tandpasta zit, niet te vergelijken dus met wat een mens aan triclosan in of op het lichaam krijgt. Na een paar maanden leden de muizen aan leverschade en tumoren in de lever. Het is niet de eerste keer dat triclosan slecht uit de bus komt. Sinds triclosan in de jaren '70 op de markt kwam en in vele verzorgingsproducten werd gestopt, is het middel omstreden. Het is slecht voor het milieu, ontregelt de hormoonhuishoudig en het zou spierverzwakking veroorzaken. Daarnaast is er het gevaar op bacteriele resistentie. Wanneer bacterien resistent worden, werkt antibiotica niet meer.
Het is nog niet duidelijk vanaf welke dosis leverschade optreedt. In kleinere hoeveelheden doet triclosan nog niets. Wanneer je er meer van binnenkrijgt, wordt de vatbaarheid voor kanker vergroot. Hoe hoog de dosis is als je én shampoo én tandpasta én zeep of nog andere producten met triclosan gebruikt, is niet bekend.
Om de totale dosis te verlagen heeft de Europese Unie bepaald dat triclosan in sommige producten verboden is vanaf 2015.
 

Bron(nen):   De Volkskrant      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marco Gorter

  Heb dit soort producten nooit zo vertrouwd. Ons lichaam bestaat volgens mij voor het grootste deel uit een evenwicht aan bacteriën. Niet verstoren dus dit evenwicht!

  • harrr

   Juistem !!!
   De balans bestaat uit een verhouding goede bacterien vs slechte. Waar een goede zit, kan geen slechte zitten. Beter maak je de goeden dus niet dood want zijn plek kan dan ingenomen worden door een slechte…………

   (in antwoord op Marco Gorter)
  • Windows 8

   Dus …geen scrubbing meer voor medisch personeel en artsen?

   (in antwoord op Marco Gorter)
 2. Burgermans

  Tjongejonge, wat een Telegraaf-artikel. Als je maandenlang zeep eet is het niet heel verbazingwekkend dat je op een gegeven moment leverschade krijgt.

 3. catchit64

  Breaking News… van leven ga je dood.

 4. RHK

  Het is al jaren bekend dat deze middelen in het huishouden geen positief effect hebben en zelfs voedsel-/huid-allergieen of bacterie-resistentie veroorzaken. Helaas zie ik nog dagelijks reclame voor die Dettol of Colgate troep, terwijl er in de USA al sprake is van een opkomend verbod op het gebruik van dit lelijke goedje. Niet gebruiken dus !

 5. Windows 8

  “Het eten bevatte duizendmaal de hoeveelheid die in tandpasta zit, niet te vergelijken dus met wat een mens aan triclosan in of op het lichaam krijgt…”
  Bijna ALLES is in zulke absurd hoge dosissen kankerverwekkend dan wel schadelijk.
  Drink een emmer water en je sterft ook.

Reacties niet toegestaan