Waarom bestaat homoseksualiteit? Een nieuwe theorie

Onder wetenschappers is er nog altijd veel discussie over de evolutionaire basis van homoseksualiteit. Als paring niet dient voor het reproduceren van de soort, waarvoor dan wel? Sommigen denken dat homoseksuelen betere ooms en tantes zijn en zo bijdragen aan het voortbestaan van hun verwanten. Een andere theorie is dat de genen die ervoor zorgen dat mensen op hetzelfde geslacht vallen, ook de vruchtbaarheid bij vrouwen bevorderen. Nu komen wetenschappers van de Britse universiteit van Portsmouth met een nieuwe hypothese. Ze veronderstellen dat homoseksualiteit is ontstaan, omdat het helpt om bindingen aan te gaan met elkaar. 'Seksualiteit zorgt niet alleen voor nageslacht, het maakt ons ook sociaal verbonden. Dat zie je bijvoorbeeld bij koppels die doorgaan met seks hebben, ook al kunnen ze geen kinderen krijgen', zegt Diana Fleischman, een van de onderzoekers. Ze heeft voor de studie bij 92 vrouwen het progesteronniveau vastgesteld. Dit hormoon wordt in verband gebracht met sociale binding. Verder is de vrouwen gevraagd om hun opinie over homoseksualiteit. De vrouwen met hogere levels progesteron stonden meer open voor homoseksuele relaties. Het idee van de onderzoekers is dat mensen met veel progesteron meer behoefte hebben aan sociale binding. Seksualiteit is een middel om je te binden aan elkaar. Homo- en heteroseksualiteit zijn daarvoor beide geschikt. Iets soortgelijks ontdekten de wetenschappers bij mannen. De deelnemers van hun onderzoek die meer bezig waren met vriendschappelijke banden, stonden meer dan de andere deelnemers open voor zowel homo- als heteroseksuele relaties. Dr. Gerard Conway van het University College in London is iets minder enthousiast: 'Het is een interessante theorie, maar er is nog een lange weg te gaan om oorzaak en gevolg te kunnen bewijzen'.

Bron(nen):   Huffington Post      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Ik vraag me wel eens af waarom we overal het *waarom* van willen weten.
  Oorzaak en gevolg .. pff.. dat verandert toch niets aan het feit dat het bestaat?
  En wat dan nog, het is het is geen ziekte of zo ?

  Zoek maar uit waarom mensen kanker krijgen.. of epilepsie, of whatever.. dat is dan misschien WEL te voorkomen en daar hebben we met zn allen baat bij !!

 2. Apekool

  Bij de onmetelijke hoeveelheid celdelingen die nodig zijn om een compleet mens te maken komen kopieerfoutjes voor – dat geeft een afwijking van de blauwdruk. Overigens is de zin van het leven de voortzetting ervan via nageslacht, dat gaat ook prima als homoseksueel, valt er dan werkelijk iets te verklaren?

  Graag gedaan hoor, verklaren is niet altijd moeilijk (en in dit geval vrij onzinnig).

  Gedraag je als verantwoordelijk mens naar je omgeving, dan maakt het niet uit of het kopieerfoutje tot homoseksualiteit of een dikke bril leidt – het zal “de natuur” verder allemaal worst zijn.

  • DoubleUC

   Homoseksuelen zijn mensen met ‘kopiëer-foutjes’? Hm.. ik weet niet of zo’n conclusie verantwoordelijk is…. volgens mij is het gewoon apekool

   (in antwoord op Apekool)
   • Apekool

    De basis van het leven is simpel: mannetje impregneert vrouwtje en maakt kindje.
    Mannetje mannetje wijkt daarvan af, maar toegegeven, woerden springen op iedere eend die ze zien 😉

    (in antwoord op DoubleUC)
 3. Burgermans

  Zeer ongeloofwaardige theorie. Mensen gaan geen homoseksuele relatie aan om sociale binding te voelen.

  • vanhetgoor

   Grappige reactie, Burgermans is kennelijk nog nooit in café vol met lesbiennes geweest, dat is een en al sociale binding.

   (in antwoord op Burgermans)
   • DoubleUC

    Volgens mij is die gast nog nooit verder geweest dan 500 meter buiten de grens van het gehucht waar ‘ie zowel geboren als getogen is.

    (in antwoord op vanhetgoor)
 4. knier

  “Een andere theorie is dat de genen die ervoor zorgen dat mensen op hetzelfde geslacht vallen, ook de vruchtbaarheid bij vrouwen bevorderen.”
  Na drie keer die zin gelezen te hebben ontgaat me nog steeds de logica hiervan,nog het verband met het evolutionaire ontstaan van homofilie.

 5. vanhetgoor

  Als iemand iets niet begrijpt dan kan het wel eens voorkomen dat men bij het bedenken van een theorie de plank misslaat. Per definitie bestaat er geen homoseksualiteit. Er bestaan bij mensen althans geen gelijkslachtige voortplanting. Er bestaat wel zoiets als seksualiteit, en dat is altijd tussen man en vrouw en dat is altijd gericht op verkrijgen van kinderen. Dan is er daarnaast zoiets als erotiek, dat heeft niets met seksualiteit te maken, het loopt soms parallel, maar niet altijd. Mensen kunnen voorplanten zonder genot en gezelligheid, maar ook het tegenovergestelde, alleen maar het plezier en bandeloze orgasmes, dagen achtereen zonder ook maar te denken aan het uitbreiden van het gezin.

  Homoseksualiteit bestaat niet, het is erotiek tussen mensen van het zelfde geslacht. Het stelt niet veel voor, er moet ook geen kwaad in worden gezien, doe het maar als je het leuk vind en als je er niets aan vindt dan doe je het niet. Verder ophouden met zeuren. Alle stellingen en theses zijn zinloos. Als kinderen stoeien dan is dat oefenen voor vechten, echter er zitten geen kwade bedoelingen achter. Sport en spel is ook een oefening voor het leven, voor als de nood aan de man komt. Twee mannen die samen erotiek beleven is gewoon leuk, het hoeft niet, het mag. Je mag het zien als een oefening. Veel jongens rotzooien in hun jeugd met andere jongens en later komt er een meisje en dan zijn die jongens betere minnaars dan de jongens die nooit gerommeld hebben. Omdat zij weten hoe iets voelt. Soms hebben mannen tijdens hun huwelijk er ook nog een vriendje bij, omdat hun vrouw minder behoefte heeft aan seks dan zij. Er moet alleen geen filosofie achter gezocht worden.

  • Gralgrathor

   Er bestaat wel zoiets als seksualiteit, en dat is altijd tussen man en vrouw en dat is altijd gericht op verkrijgen van kinderen

   Uit wikipedia:

   Seksualiteit betekent: 1. De splitsing in de geslachten man en vrouw; 2. Bepaalde menselijke gevoelens en handelingen van lichamelijke aard gericht op een ander, die gepaard gaan met lust en opwinding en die voortkomen uit geslachtsdrift.

   Ik zou dus zeggen dat er aan je definitie één en ander rammelt.

   (in antwoord op vanhetgoor)
   • vanhetgoor

    Beste Gralgrator, jij herhaalt het misverstand dat ook op Wikipedia leeft en gebruikt dat als een argument. Erotiek en seksualiteit zijn niet een en hetzelfde, Erotiek en seksualiteit zijn dan ook geen inwisselbare begrippen. Ze kunnen elkaar aanvullen, maar sluiten de ander ook niet uit. Seksualiteit (dat is dus de voortplanting) kan gepaard gaan zonder lustgevoelens (erotiek) en omgekeerd. Mensen die niet goed geïnformeerd zijn verwarren lust & voortplanting altijd met elkaar, dat het vaak gelijk op gaat wil niet zeggen dat het onlosmakelijk is.

    (in antwoord op Gralgrathor)
    • Gralgrathor

     Je mag ons vertellen waarop jij je stelling baseert dat de definitie van seksualiteit geen erotiek omvat. Voorzover ik weet ben jij namelijk de enige die dat eist.

     Totdat je die uitspraken onderbouwt kunnen we dus je enigszins vreemde commentaren op dat vlak negeren.

     (in antwoord op vanhetgoor)
     • vanhetgoor

      Voor mij is de grens bereikt, jij verdraait moedwillig de strekking van mijn woorden. Nog een laatste keer dan. Seksualiteit is het middel van de voortplanting. Alleen voor planten en gelijkslachtige dieren geldt dit niet. Door middel van erotiek kunnen mens en dier zich niet voortplanten. Dáárom zijn dit twee aparte begrippen. Daar kan ik ook niets aan doen. Genot en lust zijn niet het enige doel van seksualiteit, het doel is namelijk de voorplanting. Erotiek màg en kàn samen gaan met seksualiteit maar dat is geen noodzaak. In 99,9 % van de gevallen is het voortplanting een ongewenst gevaar bij erotiek. Als je mij niet wil geloven zoek dan iemand met tenminste vier jaar hoger onderwijs en vraag hem of seksualiteit en erotiek de verschillende woorden zijn voor dezelfde begrippen.

      (in antwoord op Gralgrathor)
     • Gralgrathor

      jij verdraait moedwillig de strekking van mijn woorden

      En jij die van het begrip seksualiteit. Staan we nu gelijk?

      Seksualiteit is het middel van de voortplanting

      Seksualiteit omvat alle activiteiten die voortkomen uit de geslachtsdrift, dus ook erotiek.

      (in antwoord op vanhetgoor)
 6. Theun Telgman

  Er zijn gewoon teveel mensen. John Calhoun’s populatie experimenten met ratten in de jaren 60 geeft dit ook aan. Ik twijfel ook aan hoeveel er werkelijk uit de kast komen onder ons mannen..

Reacties niet toegestaan