Enorme studie bewijst: wie goed slaapt, leeft jaren langer

Lekker zeven tot acht uur lang goed doorslapen is nog gezonder dan gedacht: mannen leven er bijna vijf jaar langer door en vrouwen zo'n 2,4 jaar.

Dat toont een Amerikaanse studie onder meer dan 172.000 mensen aan. "Mensen die het ideale slaappatroon volgen, hebben meer kans op een langer leven", concludeert onderzoeker Frank Qian van Harvard.

Bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, Marike Lancel, is niet eens verrast, vertelt ze bij RTL Nieuws. "Ik vind die 2,4 jaar voor vrouwen zelfs lager dan ik verwacht zou hebben."

Slapen is heel belangrijk voor onder meer het immuunsysteem, legt Lancel uit. "In je diepe slaap worden de hersenen schoongemaakt door het lichaam, en worden afvalproducten afgevoerd. Wie slecht slaapt, wordt vatbaarder voor hart- en vaatziekten, en voor diabetes. Ook ben je dan vatbaarder voor infectieziekten."

Volgens de Amerikaanse wetenschappers hebben mensen die goed slapen dan ook 21 procent minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten, 19 procent minder kans om te overlijden aan kanker en 40 procent minder kans om dood te gaan aan andere oorzaken, vergeleken met slechte slapers.

Waarom het verschil tussen vrouwen en mannen zo groot is, is nog niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat het komt doordat vrouwen veel minder vaak de diagnose slaapapneu krijgen, omdat de symptomen zich bij hen anders uiten.

Bron(nen):   RTL Nieuws