Waarom supermarkttomaten geen smaak hebben

Ze prachtig rood en hebben een vorm die de consument mooi vindt. Maar ze hebben geen smaak, de kastomaten die fabrieksmatig worden geteeld. De schuld ligt bij de supermarkten en bij de consumenten die geen smaak hebben of te lui zijn om om te fietsen voor een tomaat met smaak . Maar de hoofdschuldigen zijn de grote tuinders. Volgens Amerikaanse en Spaanse plantenonderzoekers hebben zij de tomaten jarenlang gemuteerd totdat ze egaal groen werden, schrijven zij in Science. Handig bij het plukken en het transporteren. Maar het enige nadeel is dat er te weinig vruchtsuiker in de tomaat wordt aangemaakt, en dus geen smaak wordt ontwikkeld. Doordat bijna alle moderne tomaten worden gemuteerd, wordt de vrucht er wel mooier op, maar worden belangrijke verbindingen die zijn gekoppeld aan smaak verminderd. Volgens de San Francisco Chronicle is het goede nieuws dat de ontdekking de weg kan vrijmaken naar beter smakende supermarkttomaten. Dat kan nog wel een paar jaar duren. Tot die tijd moet je voor zoete tomaten bij groentehandelaren zijn met verstand van smaak of je eigen tomaten kweken.

Bron(nen):   ScienceNow  San Francisco Chronicle    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. soulsister

    zo is het ook met komkommers, paprika’s, enz. meer water dan vrucht/groente en daar mag je een euro of meer per stuk voor betalen.
    dank u wel en smakelijk eten, maar niet heus

Reacties niet toegestaan