Link tussen boze tweets en hartproblemen

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania ontdekten een correlatie tussen boze tweets en hartproblemen. Ze onderzochten 148 miljoen tweets, verstuurd in de jaren 2009 en 2010. Negatieve emoties zoals vijandigheid maar vooral woede en chronische stress zijn bekende risicofactoren als het om hartklachten gaat. Betrokkenheid en positieve emoties staan voor het tegendeel. In de tweets zochten de wetenschappers naar woorden die je je bij spanning en boosheid kunt voorstellen en naar zinnen waaruit bleek dat iemand agressief, moe, verveeld of vrolijk was. De uitkomst was dat in wijken en dorpen waar vandaan negatief wordt getweeet er gemiddeld meer mensen aan hart- en vaatziekten overlijden. Het tegendeel bleek ook; Waar veel positief werd getweet kwamen juist minder hart- en vaatziekten voor. De resultaten waren gecontroleerd op andere factoren die invloed kunnen hebben, zoals inkomen en opleidingsniveau. De resultaten zijn opvallend omdat de leeftijd van twitteraars gemiddeld zo'n 30 jaar is en dat is geen leeftijd waarop hartziekten al veel voorkomen. De onderzoekers stellen dan ook dat het niet per se de twitteraars zelf zijn die aan de ziektes lijden maar dat de resultaten juist cruciale informatie geven over de sociale omgeving van de twitteraars. Deze manier van onderzoeken is volgens de universiteit van Pennsylvania een betere methode dan demografische en socio-economische gegevens gebruiken, zoals het aantal mensen dat lijdt aan diabetes, zwaarlijvigheid en 8 andere factoren.

Bron(nen):   NOS  Psychological Science    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Lees je dat, ernie?

  2. Jannie Ooms

    Mensen die vaak negatief twitteren zijn doorgaans ook in het dagelijks leven negatief van aard. Denk ik. Die negativiteit, vijandigheid zelfs naar alles wat niet aan hun wereldbeeld voldoet, zit bij die mensen ingebakken. Niet de gezelligste soort om mee om te gaan.

    Reaguurders zoals u en ik doen eigenlijk aan een vorm van twitteren, zo lijkt het mij. Na het lezen van dit artikel, vrees ik het ergste voor sommigen van hen die dagelijks op WIK reageren op iedere scheet die hen dwarszit 🙂

Reacties niet toegestaan