Honden kunnen emoties aflezen van ons gezicht

Onderzoekers van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Wenen hebben aangetoond dat honden bij het zien van gelaatsuitdrukkingen van mensen weten of iemand blij of boos is. Dat kunnen ze niet alleen bij mensen die ze goed kennen, maar ook bij gezichten die ze nooit eerder hebben gezien. Daarmee is voor het eerst aangetoond dat niet alleen mensen in staat zijn om emoties te herkennen bij dieren. De honden kregen alleen de bovenste of onderste helft van het gezicht te zien. Dit was om te voorkomen dat ze andere kenmerken zouden herkennen dan de emotie, bv. het zien van tanden bij een blij gezicht. Na een training met 15 paren van foto's werden de honden getest in verschillende proeven met nieuwe gezichten of andere delen van een gezicht dat ze al gezien hadden. De honden konden blije en boze gezichten beter onderscheiden dan men op basis van toeval zou verwachten. Het is natuurlijk moeilijk om te achterhalen wat een blij of een boos gezicht precies betekent voor een hond, maar het lijkt er wel op dat ze een blij gezicht associëren met een positieve betekenis en een boos gezicht met een negatieve betekenis. Dat blijkt uit het feit dat het langer duurt voor ze een boos gezicht leren associëren met een beloning dan een blij gezicht. Waarschijnlijk hadden ze al eerder geleerd dat je beter uit de buurt kunt blijven van mensen met een boos gezicht. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Current Biology.

Bron(nen):   The Telegraph      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  eigenlijk is het helemaal niet om te achterhalen of het feitelijk klopt. Honden en andere dieren zijn gevoelsmatig zo sterk ontwikkeld dat ze de slechteriken of kwaadwillenden er uit kunnen kiezen. Vervelende is wel dat honden ook aanvoelen als mensen angstig zijn voor ze. De hondeneigenaar kan hierop anticiperen door ergens anders te gaan lopen of ergens anders te gaan zitten.
  Het is mooi als honden blij zijn, ze zwiepen met hun staart en slaken diepe zuchten van tevredenheid. Als participant kan ik het onderzoek volledig ondersteunen.

  • Simon Sturmführer

   De hond van de Führer kwispelde ook altijd. Dat betekent dus dat de Führer in iedere geval geen kwaadwillende persoon was.

   (in antwoord op marianne martens)
  • VonRichthoven456353022260

   Zou een hond rationale afwegingen kunnen maken op grond van morele overtuigingen? (goed/kwaad)

   Dat een hond iets niet als oke beschouwd, ligt dit nou aan de hond of aan het feit dat sommige sommige mensen en hun uitstraling niet matchen met zijn normale levenssfeer en dat deze daar vervolgens op reageert?

   Andersom gezien zijn er ook honden die op commando mensen aanvallen, en dan is er geen sprake van het kunnen zien of iemand nou goed of fout is.
   Een hond is een geconditioneerd wezen dat in staat is om de invloeds- sfeer van zijn meester te kunnen gehoorzamen, want die meester voorziet het dier van een aantal basis behoeften en dit niets meer of minder, dus die hond accepteert onder deze randvoorwaarden altijd elke vorm van aansturing .

   Met wilde honden word het al wat anders, deze voorzien zelf in hun behoeften en accepteren dan ook geen enkele aansturing van wie dan ook en eten indien nodig zelfs mensenvlees.
   Geen overwegingen vanuit het verstaan van goed of kwaad ,maar gewoon vanuit de primitieve drang tot overleven.

   Een hond is alleen onder de juiste heerschappij van een mens een fijn wezen om in de buurt te hebben ,maar van eenmaal aan zichzelf overgeleverd niets meer dan een beest.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Gedrag zien van beesten, nu honden blijft irrationeel en is vooral een intuïtieve kwestie bij mens en dier. Morele afwegingen is, geloof ik. onderzocht in Australië met als samenvatting dat er een goed en kwaad besef is t.o.v. soortgenoten tussen de hele grote walvissen, dolfijnen etc.
    Een paar dagen geleden viel een van de oudere honden van de trap, waarschijnlijk heeft hij een toeval gehad. Iedereen geschokt en behulpzaam, de andere hond een geestige stoute driftkikker altijd met zijn neus bovenop alles wat lawaai maakt heeft de hele dag zich rustig gehouden en op afstand. Bij een wond verbinden of een verband eraf halen geven ze likjes? Ik weet niet hoe je dit gedrag kan benoemen. Misschien zoals u, in uw uitstekend geschreven stuk, in de laatste alinea beschrijft. Honden hebben wel een zekere intelligentie op het niveau van kinderen tot 4 jaar.

    (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
 2. Janneke van Vught

  Je hoeft niet zo heel veel uit te geven voor een onderzoek om te weten dat een hond echt alles aan je kan aflezen. Ben je verdrietig komt hij je troosten, ben je boos om ‘m dan hoef je echt niks te zeggen dan weten ze verdomd goed hoe de vlag erbij hangt.
  Dierlijk instinkt is zo sterk daar kunnen wij als mens nog niet aan tippen.

 3. Dead Silence

  De hond op de foto is een genetische schroothoop, Darwin draait zich om in zijn graf.

Reacties niet toegestaan