Wat een stroom aan negatief nieuws met je mentale gezondheid doet

Het is bijna onmogelijk om een TV aan te doen, op je mobiel te kijken of naar de radio te luisteren zonder een stortlading aan ellende over je heen te krijgen in de vorm van nieuws over aanslagen, vluchtelingen, onthoofdingen, oorlogen of natuurrampen. Dat kan niet gezond zijn - en dat is het ook niet. Volgens psychologen die met de Huffington Post praatten, heeft constante blootstelling aan negatief nieuws een grotere impact dan dat mensen zich wat pessimistisch gaan voelen. "Blootstelling kan leiden tot stress, angst, depressie en PTSS (posttraumatische stressstoornis). Negatief nieuws kan iemands bui aanzienlijk beïnvloeden," aldus psycholoog Graham Davey. "Het kan vooral je eigen zorgen beïnvloeden. Als je naar het nieuws kijkt, ervaar je je eigen sores als dreigender. Je maakt je in feite méér zorgen en je vindt het moeilijker om het zorgen maken onder controle te houden." Daarbij bestaat de kans dat als je door al dat nare nieuws angstiger of verdrietiger bent geworden, je onbewust ook meer gericht raakt op negatief nieuws of nare gebeurtenissen en dat je neutrale situaties als negatief bestempelt. Neurologisch gezien gebeurt er ook iets significants. We weten, als we naar gewelddadige beelden kijken, dat het geweld onszelf niet overkomt en daardoor verwerken we de situatie niet als 'dreigend'. Maar op een dieper niveau worden de beelden wel opgenomen met als resultaat dat we negatiever in het leven kunnen komen te staan. "Onze stemming wordt beïnvloed en we richten ons daardoor meer op negatieve dingen." Uit een onderzoek uit 2001 bleek dat kijken naar de beelden van 9/11 al genoeg was om symptomen van PTSS te vertonen. Het bleek ook dat hoe langer iemand naar de beelden had gekeken, hoe sterker de symptomen waren. Ook bleek recentelijk uit onderzoek dat journalisten die continu in de weer waren met ongecensureerde beelden van geweld hoog scoorden op PTSS, vaker depressieve gevoelens hadden en meer alcohol dronken. Na verloop van tijd, ontdekten de onderzoekers, worden mensen overgevoeliger of juist gevoellozer. Dat laatste komt ook voor bij mensen die herhaaldelijk gewelddadige games spelen. Kijken naar positief nieuws kan helpen. Al met al is er op de wereld, ondanks onze perceptie, juist minder geweld dan vroeger en de kwaliteit van leven is voor miljoenen mensen verbeterd. Daar zouden journalisten ook eens over moeten schrijven.  

Bron(nen):   Huffington Post      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. KarlRuprechtKroenen

  Toen de wereld nog niet zulke media kanalen had zoal vandaag de dag was bijna alles ver van mijn bed, de wereld een stuk kleiner en kan ik mezelf voorstellen dat er hierdoor relatief meer rust in de mensen zat.

  • Albert Bakker

   Maar er was ook meer geweld en veel meer narigheid toen. Misschien is er wel een relatie tussen meer weten en betere en veiligere levensomstandigheden, ook al gaat een beter geïnformeerd geweten voor degenen die er een hebben soms enigszins ten koste van gemoedsrust.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
 2. Vogelbeest

  Daarom ben ik al lang gestopt met het kijken naar televisie-nieuws. Die komen alleen maar met hel, verdoemenis en bangmakerij om de kijkcijfers hoog te houden.
  Nieuws scharrel ik wel bij elkaar via internet. Veel beter voor de gemoedsrust.

  • Daniel

   Mijn advies Vogelbeest: stop ook met internetnieuwsmedia. Dat is hetzelfde nieuws plus nog de domme reacties zoals die van mij.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. El Perro

  Een overvloed aan achterllijke religies (hoi islam!) doet wat met mijn mentale gezondheid.

Reacties niet toegestaan