Waarom je je kind niet moet belonen met cadeautjes

Krijgen je kinderen extra zakgeld als ze een goed rapport hebben of een cadeautje als ze lief zijn geweest? Dat lijkt niet zo'n beste opvoedstrategie te zijn. Dergelijke beloningen kunnen ervoor zorgen dat ze later materialistische volwassenen worden. Uit een studie van de universiteit van Missouri blijkt dat kinderen die veel beloond worden met materiële zaken later vaker hun status ontlenen aan bezittingen en ook anderen daarom bewonderen. De onderzoekers vroegen ruim 700 volwassenen naar hun huidige leefstijl en normen en waarden. Ze vergeleken dat met de omstandigheden in hun jeugd, hun opvoeding en de straffen en beloningen die ze kregen. Daaruit bleek dat volwassenen die als kind vaker beloond werden met speelgoed of geld nu ook meer dan anderen bezittingen gebruikten om zichzelf te definiëren en te laten zien wie ze zijn. Bovendien beloonden ze zichzelf nog steeds met materiële zaken.    

Bron(nen):   Daily Mail      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Bovendien beloonden ze zichzelf nog steeds met materiële zaken.”
  oh neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  • Gebruikersnaam1

   Hoe gaat het me je Willem? Zit je nog steeds thuis na je ontslag bij Corus?

   (in antwoord op Windows 8)
 2. RhodBerth

  De journalistieke conclusie is meestal lachwekkend als je het achterliggende onderzoek erbij leest.

  Wat een betere conclusie zou zijn is dat je je kind niet enkel materieel moet belonen maar ook zeker sociaal en emotioneel. Kortom: gewoon balans.

  Soms geven wij een complimentje, soms geven we een straf, soms prijzen wij nadrukkelijk en soms werken we met kado’tjes. En de kado’tjes kunnen ook weer immaterieel (dagje weg, eten uitkiezen) zijn of gewoon de nieuwste lego of een stickerboekje.

Reacties niet toegestaan