7 voedingsmiddelen die funest zijn voor je tanden

Niet snoepen, twee keer per dag poetsen en teveel koffie zorgt voor vieze vlekken op je tanden. De meeste tandartsen vertellen het ons bij elk bezoekje, maar er zijn nog veel meer valkuilen die onze tanden beschadigen. De boosdoeners zijn over het algemeen op te delen in drie categorieën: suikers die gaatjes veroorzaken, harde stoffen die het glazuur verzwakken en vloeistoffen die de mond uitdrogen. Wie graag met een gezonde glimlach door het leven gaat, is hier een lijstje met dé grote boosdoeners.
  1. IJs En dan hebben we het over de ijsblokjes in een glas drinken. Sommige mensen vinden het leuk om na een ijskoud drankje even op de ijsblokjes te knabbelen. Maar volgens tandartsen is dit een grote boosdoener, kauwen op harde stoffen beschadigd het tandglazuur en maakt je tanden kwetsbaar voor losse kronen of afgebroken tanden.
  2. Gedroogd fruit Ondanks dat gedroogd fruit als gezond wordt beschouwd, heeft het een flinke impact op je tanden. Het blijft plakken in elk spleetje tussen je tanden en laat ondertussen veel natuurlijke suikers achter. En wordt daardoor een bron voor zuur producerende bacteriën.
  3. Brood Zodra je begint te kauwen op brood zorgen de enzymen in het speeksel ervoor dat het zetmeel meteen wordt afgebroken en omgezet in suiker. Zo verandert het langzaam in een zachte en zoete pasta die tussen je tanden blijft plakken. Dit vormt een bron voor bacteriën die gaatjes veroorzaken. Dit geldt naast brood overigens ook voor pasta, chips en andere zoutjes.
  4. Alcohol Ook gaatjes kunnen op de lange lijst van kwalen die veroorzaakt worden door teveel alcohol. Bij alcohol is een droge mond de boosdoener voor de gaatjes. De speekselproductie van mensen die veel drinken neemt af en zorgt ervoor dat de mond uitdroogt. Dit ervoor dat de tanden bederven, er orale infecties zoals een tandvleesontsteking ontstaan. Naast alcohol, kunnen ook dranken met veel cafeïne (zoals koffie, thee en energiedrankjes) zorgen voor een droge mond.
  5. Zuur snoep Dat snoep slecht is voor je tanden is geen verassing natuurlijk, maar sommige snoepen blijken nog veel slechter te zijn dan anderen. Zuur snoep heeft een extreem hoog zuurgehalte en zorgt ervoor dat het tandglazuur wordt afgebroken. En probeer het vooral niet meteen goed te maken door daarna meteen je tanden te poetsen, dit maakt de schade alleen maar erger. Je poetst dan het beschadigde glazuur zo van je tanden af. Uiteraard geld dit ook voor natuurlijke zure producten zoals citroen en limoen.
  6. Frisdrank Frisdrank is een combinatie van drie verschillende schadelijke effecten voor je tanden. Ten eerste zit frisdrank boordevol suikers, waardoor je gebit een bron wordt voor bacteriën. Daarnaast zorgt de koolzuur in frisdrank ervoor dat het tandglazuur beschadigd. En tot slot kan je met frisdrank afscheid nemen van een mooie witte glimlach, de donker gekleurde frisdrank zorgt voor vlekken of verkleuring van de tanden.
  7. Bieten en bessen Gekleurde voedingsmiddelen zoals bieten en bessen geven af op je tanden, waardoor ook hier de witte glimlach al snel verdwijnt. Voedsel dat een wit T-shirt bevlekt, zal ook je tanden bevlekken.
Maar wat kan je dan wel doen om je witte gebit te redden? Experts zijn het er over eens dat water de simpelste manier om je gebied te beschermen tegen gaatjes en vlekken. Een snelle slok kan alle suikers en achtergebleven voeding uit je mond spoelen.

Bron(nen):   Hufftington Post      

6 Reacties Doe mee met de discussie →