Middeleeuws medicijn goed tegen ziekenhuisbacterie MRSA

Een medicijn van duizend jaar oud zou weleens een bijzondere, nieuwe oplossing kunnen zijn voor een vervelend probleem, namelijk de agressieve ziekenhuisbacterie MRSA. Onderzoekers aan de universiteit van Nottingham ontdekten een Angelsaksisch recept dat de bacterie harder aanpakt dan zowat elk antibioticum, waar MRSA resistent tegen is. Het gaat om een medicijn tegen oogontsteking, gevonden in één van de oudste manuscripten ter wereld, Bald's Leechbook, uit de tiende eeuw. Wie prei, look, wijn en stierengal mengt en dat negen dagen laat staan in een koperen pot heeft een smeerseltje dat niet alleen een zwelling op het ooglid doet verminderen maar ook dodelijk is voor de ergste soort bacteriën. Het waren de microbioloog Freya Harrisson en de expert in de Oud-Engelse taal Christina Lee die het recept vertaalden en brouwden. "We waren oprecht stomverbaasd over de resultaten van onze experimenten in het laboratorium. We geloven dat moderne research naar ziekte kan profiteren van antwoorden en kennis uit het verleden, die grotendeels bestaat uit onwetenschappelijke geschriften." Cruciaal bleek wel om de opdrachten in het boek exact te volgen. Los van elkaar hadden de ingrediënten geen enkel effect. 'Na negen dagen wachten hadden we een walgelijk, stinkend slijm', aldus andere onderzoekers, die het slijm op besmette muizenhuiden testten. 'Maar de oude oplossing bleek aanzienlijk beter te scoren dan de huidige standaard, het antibioticum vancomycin, en doodde meer dan 90% van de MRSA.'

Bron(nen):   De Morgen      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Wat fantastisch, een middel uit de Middeleeuwen tegen de MRSA. Wat goed dat mensen onderzoek doen. Wat goed dat mensen in meerdere wetenschappen samenwerken. Wie had heden ten dage nog kunnen denken dat Geschiedenis ( ken u Klassieken ) van zoveel belang kan zijn.

 2. Anton van Haasteren

  “doodde meer dan 90% van de MRSA.” Dat is een kwestie van tijd voordat bacteriën ook hier tegen resistent worden.
  De mensheid gaat het gewoon verliezen van deze kleine beestjes.

  • Windows 8

   Dan vinden we terug iets anders. Tegen dan zijn de ‘kleine beestjes’ hun eerdere resistentie weer kwijt en herhaalt de cyclus zich.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Anton van Haasteren

    Als “deze kleine beestjes” eenmaal resistent zijn is er niets meer tegen te doen.
    Als je eenmaal MRSA in je lijf hebt is er niets meer dat helpt.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Je snapt niet echt hoe evolutie werkt, elke aanpassing kost energie dus ook de aanpassing aan de ‘eerste’ antibiotica. Maar dat blijft niet.
     Dus na aanpassing aan de ‘oogcreme’, kunnen we weer terug met Pasteur beginnen

     (in antwoord op Anton van Haasteren)
 3. Windows 8

  “Equal amounts of garlic and another allium (onion or leek), finely chopped and crushed in a mortar for two minutes.

  Add 25ml (0.87 fl oz) of English wine – taken from a historic vineyard near Glastonbury.

  Dissolve bovine salts in distilled water, add and then keep chilled for nine days at 4C.

 4. Robin

  De Universiteit van Nottingham, waar ook Robin Hood studeerde. Natuurlijk.

 5. knier

  Haha,het doet duidelijk pijn bij sommigen dat prutsmiddeltjes van die achterlijke lui uit de middeleeuwen zomaar werken..
  Men vergeet echter dat men toen ook,weliswaar op hun manier,op zoek was naar medicijnen en dat al gedurende duizenden jaren,zo vreemd is het niet dat men ook toen in staat was redelijk werkende (kruiden) brouwseltjes te ontwikken,de afwezigheid van kennis zoals wij die kennen wil nog niet zeggen dat men toen achterlijk was.

Reacties niet toegestaan