Wordt mijn kind later homoseksueel?

Stel dat je zoon van 6 alleen interesse heeft in poppen, make-up en prinsessenjurken en een sterke afkeer heeft van wilde spelletjes met andere jongens. Of stel dat je dochter geen jurken wil dragen, gruwt van Barbies, alleen maar wil timmeren of voetballen met jongens. Hebben zij meer kans om later homoseksueel te worden? Wat zijn de eerste betrouwbare tekenen van homoseksualiteit? We weten al langer dat er een reeks van aangeboren sekseverschillen zijn, die in iedere cultuur terug te vinden zijn. Vanaf een jaar of 2 worden die verschillen duidelijk in het spel. Jongens doen ruwere spelletjes, hebben een voorkeur voor auto's en geweren. Ze spelen Superman of politieagent. Meisjes tutten met poppen en in een rollenspel spelen ze prinses, mama of juf. In 1995 onderzochten psychologen of die sekse-stereotype patronen bij (latere) homoseksuelen omgekeerd waren. Dat kun je op 2 manieren onderzoeken: retrospectief (achteraf vragen of Jantje vroeger liever met poppen speelde) of prospectief (ieder jongetje/meisje dat liever met speelgoed speelt van het andere geslacht volgen tot ze volwassen zijn). De laatste methode is de meest betrouwbare, maar is duur, want ze duurt lang en je hebt er heel veel proefpersonen voor nodig. Bovendien zijn die kinderen moeilijk te vinden, want je holt niet meteen naar een psycholoog als je zoon eens met het speelgoed van zijn zus speelt. In 2008 werden 25 volwassen vrouwen geïnterviewd die door hun ouders tussen hun 3e en 12e werden aangemeld bij de GGZ omdat ze tekenen vertoonden van een genderidentiteitsstoornis. Dat gaat nog wat verder dan een voorkeur voor jongensspelletjes: ze wilden alleen maar jongenskleding aan, wilden graag een penis hebben, weigerden om zittend te plassen, ... Hoewel slechts 12% van deze vrouwen een genderdysforie ontwikkelden (het gevoel geboren te zijn in het verkeerde lichaam), was de kans dat deze vrouwen biseksueel of lesbisch werden 23 keer hoger dan bij de gemiddelde vrouw van hun leeftijd. Dit patroon werd in verschillende studies en ook bij jongens bevestigd. Cross-culturele studies tonen aan dat pre-homoseksuele jongens zich meer aangetrokken voelen tot solitaire sporten zoals zwemmen, fietsen en tennis dan tot ruwere contactsporten zoals voetbal, en ze pesten ook minder vaak andere kinderen. Rest de vraag: waarom zou je als ouder willen weten of je kind later homoseksueel wordt? Maakt dat wat uit dan?

Bron(nen):   Scientific American      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. RhodBerth

    Leuk altijd, die laatste moraliserende regel, die tegenwoordig bij dit soort stukjes staat. De emancipatie is pas voltooid als we weer mogen zeggen dat het wat uitmaakt. Zoals sommigen liever een meisje dan een jongetje hebben, of een kind met zwarte krullen ipv blond peenhaar. Zolang we er moraliserend over doen zijn we eigenlijk discriminerend.

    Ik hoop dat mijn kinderen heteroseksueel zijn. Het is makkelijke voor ze, en de kans op kleinkinderen is groter. Als er homoseksueel zijn is ook prima en hou ik ook van ze. Ik hoopte op eerst een meisje, maar kreeg als eerste kind een jongen. Hou er net zoveel van.

    Moraliseren kun je leren, dus keep up the good work!

Reacties niet toegestaan