Bijzondere nieuwe dino is een mysterie voor wetenschappers

De Chilesaurus Diegosuarezi is een van de meest opvallende dinosaurussen die de afgelopen twintig jaar is ontdekt. Wetenschappers weten nog altijd niet wat ze aan moeten met de vegetarische vleeseter uit Chili, schrijft Vlaamse krant De Morgen. In 2004 ontdekt Diego, het zevenjarige zoontje van geologenkoppel Manuel Suarez en Rita de la Cruze een gefossiliseerd bot in de Andes, vlakbij het Chileense General Carrerameer. Al snel vinden ze de resten van twaalf dinosaurussen, waarvan er vier zo goed als volledig worden teruggevonden. Verder onderzoek, dat in wetenschappelijk tijdschrift Nature verscheen, wijst nu uit dat het gaat om een dinosaurus die 145 miljoen jaar geleden leefde en drie meter lang was. Het was de dominante soort in de regio. Vanwege zijn vorm wordt het dier ondergebracht bij de theropoda, een groep van voornamelijk vleesetende tweevoetige dinosauriërs, waartoe ook de bekende Tyrannosaurus en Velociraptor behoren. Het opmerkelijke is echter dat de Chilesaurus helemaal niet de fysionomie heeft van een vleeseter. Gezien de vorm van zijn hoofd en gebit lijkt het wel een theropode die vegetariër is geworden. "Als je geïsoleerde botten van dit ene dier op verschillende plaatsen zou vinden, zou je vermoedelijk concluderen dat ze van compleet verschillende dinosaurusgroepen afkomstig zijn, in plaats van één ongebruikelijke soort", vertelt Paul Barrett, een dinosaurusexpert van het Natural History Museum in London aan The Guardian.  

Bron(nen):   De Morgen      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. FritsB

    Waarom is dit een mysterie? Panda’s zijn beren, dus roofdiern, maar eten gras (bamboe is een groot soort gras). Sommige ratten eten alles wat ze voor hun bek krijgen – howel ze knaagtanden hebben – en anderen zijn pure vegetariërs.

  2. KarlRuprechtKroenen

    Chilesaurus Diegosuarezi, deze behoort vast en zeker tot de Hotosaucerus familie, waarin ook de Sambalosaurus Brandalarsi en de Tabascosaurus Pikantuaris zich bevinden.

Reacties niet toegestaan